05:30 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μια εξαιρετικά σπάνια γενετική μετάλλαξη που θα ζήλευε ο τέλειος… εγκληματίας, έχει μετατρέψει την καθημερινότητα μιας οικογένειας στο Μπαγκλαντές σε εφιάλτη.

Σκέψου να μην μπορούσες να βγάλεις δίπλωμα αυτοκινήτου, ταυτότητα, διαβατήριο, ή να ταξιδέψεις με αεροπλάνο. Ακόμα και να ξεκλειδώσεις το κινητό σου με το δαχτυλικό σου αποτύπωμα.

Αυτός ο… εφιάλτης είναι πραγματικότητα για μια οικογένεια στο Μπαγκλαντές, εδώ και τρεις γενιές.

Με μια πρώτη ματιά, τίποτα δεν φαίνεται ασυνήθιστο στην παλάμη του Apu Sarker, ωστόσο μια δεύτερη, λίγο πιο προσεκτική αρκεί για να προσέξει κανείς τις λείες επιφάνειες των δακτύλων του.

Οι άνδρες στην οικογένειά του ταλαιπωρούνται από μια εξαιρετικά σπάνια γενετική μετάλλαξη που θα ζήλευε ο τέλειος… εγκληματίας αφού δεν έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. 

Ο 22χρονος Apu ζει με την οικογένειά του σε ένα χωριό στη βόρεια συνοικία Rajshahi του Μπαγκλαντές, ενώ μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως βοηθός σε ιατρείο. Από την άλλη, ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν αγρότες. Αυτοί δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της κατάστασης των δαχτύλων τους.

«Δεν νομίζω ότι το θεωρούσε ποτέ πρόβλημα να μην έχει αποτυπώματα», εξομολογείται ο Apu μιλώντας στο BBC. 

Μόνο που σήμερα τα «δερματογλυφικά» και τα μοναδικά για κάθε άνθρωπο σημάδια που αφήνουν σε ό,τι ακουμπούν, παίζουν μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητά μας, ενώ αποτελούν σημαντική πηγή δεδομένων.

​Και ενώ για τους συνηθισμένους ανθρώπους η έκδοση μιας ταυτότητας είναι μια απλή διαδικασία, με τη γραφειοκρατία να φαντάζει το δυσκολότερο εμπόδιο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την οικογένεια του Apu. Όταν ο πατέρας του, Amal, το 2008, χρειάστηκε να βγάλει τη νέα εθνική ταυτότητα που θεσπίστηκε στη χώρα και απαιτούσε δαχτυλικό αποτύπωμα, οι υπάλληλοι δεν ήξεραν τι να κάνουν. Με τα χίλια ζόρια αποφάσισαν τελικά να του εκδώσουν μία με την ένδειξη «Δεν υπάρχουν αποτυπώματα».

Μόνο που δυο χρόνια αργότερα, τα δακτυλικά αποτυπώματα έγιναν υποχρεωτικά τόσο για τα διαβατήρια, όσο και για τις άδειες οδήγησης. 

O Amal, κατάφερε τελικά να αποκτήσει διαβατήριο, αφού πέρασε από ιατρική επιτροπή, ωστόσο δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, καθώς φοβάται τι μπορεί να αντιμετωπίσει στο αεροδρόμιο. 

Ο θείος επίσης του Apu Sarker, Gopesh, ο οποίος ζει στο Ντινατζπούρ, περίπου 350 χιλιόμετρα από την Ντάκα, έπρεπε να περιμένει δύο χρόνια για να πάρει στα χέρια του το διαβατήριό του. Φυσικά δεν του άφησε κανένα αποτύπωμα.

Από την άλλη, αν και το χρειάζεται, δεν έχει αποκτήσει ποτέ δίπλωμα.

«Πλήρωσα για το δίπλωμα, πέρασα τις εξετάσεις, αλλά δεν το πήρα επειδή δεν μπορούσα να δώσω δακτυλικό αποτύπωμα», εκμυστηρεύτηκε, σημειώνοντας πως έχει πληρώσει δύο φορές πρόστιμο αφού η απόδειξη πληρωμής, αλλά και οι εξηγήσεις του, ακόμα και όταν τους έδειξε τα δάχτυλά του, δεν έπεισαν τους αστυνομικούς που του έκαναν έλεγχο.

Επίσης, το 2016, η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές θέσπισε νόμο βάσει του οποίου αν κάποιος θέλει να αγοράσει κάρτα sim για το κινητό του τηλέφωνο θα πρέπει να ταυτοποιείται το δαχτυλικό του αποτύπωμα από την εθνική βάση δεδομένων. Μόνο που ο Apu δεν είχε καν δακτυλικό αποτύπωμα.

«Το λογισμικό τους πάγωνε κάθε φορά που έβαζα το δάχτυλό μου στον αισθητήρα», ανέφερε ο Apu, στον οποίο αρνήθηκαν τελικά την αγορά. Είναι έτσι αναγκασμένος, όπως και όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειάς του να χρησιμοποιεί κάρτες sim που εκδίδονται στο όνομα της μητέρας του, ενώ, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν έχει επιλέξει ξεκλείδωμα του κινητού του με το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Ο Amal και ο Apu πήραν τελικά ένα νέο είδος ταυτότητας που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, αφού πρώτα παρουσίασαν ιατρικό πιστοποιητικό.

Για την έκδοσή της χρησιμοποίησαν άλλα βιομετρικά δεδομένα, όπως τη σάρωση αμφιβληστροειδούς και την αναγνώριση προσώπου. Εξακολουθούν ωστόσο να μην μπορούν να αγοράσουν μια κάρτα sim ή να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.

Η σπάνια κατάσταση της αδερματογλυφίας 

Η γονιδιακή διαταραχή του DNA την οποία εμφανίζει η οικογένεια Sarker (τη σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη κληρονόμησε και ο μικρότερος αδερφός του Apu, Anu) και έχει ως συνέπεια την απουσία των ανάγλυφων γραμμών που περιστρέφονται γύρω από το εσωτερικό των δακτύλων, ονομάζεται αδερματογλυφία. 

Έγινε ευρύτερα γνωστή το 2007, όταν ο Ελβετός δερματολόγος, Peter Itin, εξέτασε μια γυναίκα που αντιμετώπιζε πρόβλημα με την είσοδό της στις ΗΠΑ, καθώς οι τελωνιακοί δεν μπορούσαν να καταγράψουν τα δακτυλικά της αποτυπώματα. Και αυτό γιατί δεν είχε…

Ο Itin διαπίστωσε ότι τόσο η γυναίκα, όσο και οκτώ μέλη της οικογένειάς της είχαν επίπεδα δάχτυλα και μειωμένο αριθμό αδένων, που προκαλούν εφίδρωση στα χέρια.

Μαζί με έναν άλλο δερματολόγο, τον Eli Sprecher και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Janna Nousbeck, εξέτασε το DNA 16 μελών της οικογένειας: επτά με δακτυλικά αποτυπώματα και εννέα χωρίς.

«Οι μεμονωμένες περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες και έχει εμφανιστεί σε λίγες μόνο οικογένειες», δήλωσε ο Itin στο BBC. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, αφού μελέτησαν ένα γονίδιο, το SMARCAD1, το οποίο μεταλλάχθηκε στα εννέα μέλη της οικογένειας, κατέληξαν ότι αυτό ήταν η αιτία της σπάνιας «νόσου». 

Αν και η φυσιολογική λειτουργία του γονιδίου παραμένει ακόμα άγνωστη, εικάζεται ότι ο ρόλος του είναι να βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να λαμβάνουν συγκεκριμένη διάταξη, ενώ η μετάλλαξή του δεν προκαλεί άλλες επιπτώσεις στην υγεία.

Μόλις ανακαλύφθηκε το γονίδιο, η διαταραχή ονομάστηκε αδερματογλυφία, ωστόσο ο καθηγητής Itin τής έδωσε το δικό του όνομα. Όχι Itin ή Peter, αλλά «νόσο καθυστέρησης μετανάστευσης», εμπνευσμένος (όχι και ιδιαίτερα είναι η αλήθεια) από το πρόβλημα που αντιμετώπισε η πρώτη ασθενής του να εισέλθει στις ΗΠΑ.

Η αδερματογλυφία είναι εξαιρετικά σπάνια αφού έως και το 2011 είχαν καταγραφεί επίσημα μόλις τέσσερις περιπτώσεις, αν και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες γενιές μιας οικογένειας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ένας δερματολόγος στο Μπαγκλαντές διέγνωσε στην οικογένεια μια άλλη εκδοχή της νόσου που μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροδερμία και μειωμένη εφίδρωση στις παλάμες και τα πόδια. 

Συμπτώματα τα οποία έχουν οι Sarkers, ωστόσο θα χρειαστούν περισσότερα τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι η οικογένεια έχει κάποια μορφή αδερματογλυφίας.

Μέχρι τότε, όπως και για το υπόλοιπο της ζωής τους θα πρέπει να ζουν χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα.

Tags:
DNA, μετάλλαξη, ασθένεια, νόσος, Μπαγκλαντές, δακτυλικό αποτύπωμα, δάχτυλο, δάχτυλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK