10:13 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (314)
0 0 0
Βρείτε μας

Την επιστροφή κρατούμενων πολέμου στην Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν, ζήτησε ο Αρμένιος συνήγορος του πολίτη, Αρμάν Τατογιάν, την Παρασκευή (01/01), απαντώντας έτσι σε σχετική τοποθέτηση του Ιλχάμ Αλίγεφ.

Ο Αρμένιος συνήγορος του πολίτη, Αρμάν Τατογιάν, δήλωσε ότι οι Αρμένιοι κρατούμενοι πολέμου στο Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους χωρίς προϋποθέσεις, όπως προβλέπεται από την τριμερή συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πάντως, την Πέμπτη (31/12), ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, σε συνάντηση με τουρκική αντιπροσωπεία, που είχε ως επικεφαλής της τον υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε ότι οι ένοπλοι σχηματισμοί των Αρμενίων που εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος του Μπακού «δεν υπακούουν στην πολιτική ηγεσία της Αρμενίας, πολλοί από αυτούς έχουν εξουδετερωθεί, πολλοί συνελήφθησαν».

Σύμφωνα με τον Αρμένιο συνήγορο του πολίτη, η δήλωση του Αλίγεφ δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με το καθεστώς των Αρμένιων κρατούμενων πολέμου, καθώς «παραβιάζει κατάφωρα τη μεταπολεμική ανθρωπιστική διαδικασία και τις διεθνείς απαιτήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μάλιστα, με ανάρτησή του στο Facebook, την Παρασκευή (01/01), ο Τατογιάν επισημαίνει το εξής:

«Η δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της όγδοης παραγράφου της τριμερούς συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου, σχετικά με την επιστροφή των κρατουμένων και άλλων ατόμων σε αιχμαλωσία. Η δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της όγδοης παραγράφου της τριμερούς συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου, σχετικά με την επιστροφή των κρατουμένων και άλλων ατόμων σε αιχμαλωσία. Αρμένιοι στρατιώτες που συνελήφθησαν από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και να επιστραφούν στην Αρμενία. Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και χωρίς κανένα πρόσχημα καθώς, σύμφωνα το καθεστώς τους, είναι κρατούμενοι πολέμου».

Επισημαίνεται ότι, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία άρχισαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ως συνέχεια της μακροχρόνιας σύγκρουσης με απολογισμό πολλά θύματα μεταξύ αμάχων.

Τα μέρη κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες για τη σύναψη εκεχειρίας, αλλά μόνο η τριμερής συμφωνία που επετεύχθη, στις 9 Νοεμβρίου, με τη ρωσική διαμεσολάβηση, ήταν επιτυχής.

Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε η διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και η ανταλλαγή κρατούμενων πολέμου και σορών.

Ακόμα, το Ερεβάν παρέδωσε επίσης τις περιοχές του Κελμπαχάρ, του Λατσίν και του Άγκνταμ στο Μπακού, ενώ ρωσική ειρηνευτική δύναμη βρίσκεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (314)
Tags:
Ιλχάμ Αλίγιεφ, πόλεμος, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK