12:39 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1917)
0 04
Βρείτε μας

Συνολικά 12 κρούσματα του στελέχους του κορονοϊού, «VOC 202012/01», εντοπίστηκαν στην Κύπρο όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Υγείας της χώρας.

Κατόπιν ολοκλήρωσης του ελέγχου δειγμάτων ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι υγειονομικές αρχές της Κύπρου ανακοίνωσαν τον εντοπισμό του νέου στελέχους του κορονοϊού VOC 202012/01 σε συνολικά 12 άτομα.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας της χώρας οι αρχές προχώρησαν σε εξειδικευμένο έλεγχο «μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου» ατόμων που αφίχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Στο Ινστιτούτο απεστάλησαν όλα τα θετικά δείγματα των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι 15 μέρες πριν. Έτσι, από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 από αυτά εντοπίστηκε το νέο στέλεχος, VOC 202012/01.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 70%. Παράλληλα, αυτό το στέλεχος είναι πιθανό να έχει συμβάλει στην γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στην πίεση των συστημάτων υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων κάνουν λόγο για ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας καθώς και εντατικοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου για την διασπορά του ιού.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1917)
Tags:
μετάλλαξη, COVID-19, κορονοϊός, κρούσματα, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK