02:02 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (85)
0 32
Βρείτε μας

Ανήμερα της πολυαναμενόμενης δίκης για την έκδοση του Αυστραλού ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, η νομικός Νίκη Κωνσταντινίδου που έχει προσφύγει κατά της Βρετανίδας αρχιδικαστού της, τονίζοντας πως «όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που μπορούν να παραβιαστούν σε μια δίκη, έχουν παραβιαστεί σ' αυτήν εδώ» μιλάει στο Sputnik.

Θα εκδοθεί τελικά ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο Αυστραλός ιδρυτής των Wikileaks, στις ΗΠΑ; Σήμερα, 4 Ιανουαρίου, στη σημαντικότερη πολιτική δίκη των τελευταίων δεκαετιών, θα αποφανθεί το βρετανικό δικαστήριο.

Αν η απόφαση είναι θετική, ο δημοσιογράφος και χάκερ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απειλή της ποινής κάθειρξης 175 χρόνων στις ΗΠΑ, υπό τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της δημοσιοποίησης απόρρητων κρατικών εγγράφων και ντοκουμέντων για εγκλήματα πολέμου και εγκληματικές ενέργειες των ΗΠΑ στη Μέση κυρίως Ανατολή.

«Η παρτίδα είναι χαμένη σήμερα» παραδέχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο η Νίκη Kωσταντινίδου, δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αυστραλίας (Βικτώρια) και Βόρειας Ιρλανδίας και συγγραφέας, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει καταγγελίες και προσφυγές για την υπόθεση Ασάνζ κατά της αρχιδικαστού της Έμμα Άρμπθνοτ, κάνοντάς μας λόγο για «μια προσχηματική πολιτική δίκη» και «δίκη παρωδία».

Κάτι που στο μεταξύ έχει δημοσίως επιβεβαιώσει και ο Νιλς Νέλζερ, εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και κάτοχος της έδρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης.

«Έχω κάνει τόσες προσφυγές που δεν τις θυμάμαι, διότι στην υπόθεση Ασάνζ παραβιάζονται το άρθρο 2 στη Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και το άρθρο 3, που απαγορεύει τα βασανιστήρια» μου απαντά σε σχετικό ερώτημα η νομικός κι ακτιβίστρια, με την οποία όση ώρα μιλάμε μέσω βιντεοκλήσης στο WhatsApp η επικοινωνία διακόπτεται απότομα κι εμφανίζονται στην οθόνη ως καλούντες αριθμοί που δεν υφίστανται όταν επιχειρώ να ξανακαλέσω πίσω για δω ποιος είναι. «Είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό, γιατί με παρακολουθούν» μου εξηγεί η Νίκη, που έχει κάνει άνω κάτω και τις βρετανικές εισαγγελικές Αρχές, αλλά έχει βρει κομμένα τα καλώδια του WiFi στο σπίτι της.

«Το βρετανικό σύστημα» συνεχίζει «έχει στερήσει από τον Τζούλιαν Ασάνζ θεμελιώδη δικαιώματα, ούτως ώστε να μην μπορέσει να προετοιμάσει την υπεράσπισή του: δεν του επέτρεψε να έχει πρόσβαση σε δικηγόρους και νομικά έγγραφα. Στο μεταξύ, τον είχαν στείλει στην απομόνωση, όπου δεν μπορούσε να δει την οικογένειά του ή να δεχθεί επισκέψεις. Στην περίπτωση Ασάνζ βλέπουμε, δηλαδή, να έχουν παραβιαστεί κατάφωρα ουσιώδεις δημοκρατικές λειτουργίες ενός κράτους και, μεταξύ άλλων, να έχει συντελεστεί μια άνευ προηγουμένου κατάχρηση της δικαστικής εξουσίας σε βάρος ενός και μόνο ανθρώπου».

Είναι ο λόγος που προσέφυγε κατά της βρετανίδας αρχιδικαστού Έμμα Άρμπθνοτ πριν έναν χρόνο κι εν συνεχεία προέβη και σε δεύτερη καταγγελία «αφού η πρώτη χάθηκε, εξέπεσε, “παίζοντας” με τις λέξεις κι αλλάζοντας ακόμη και ένα μέρος από τον νόμο». Η πρώτη καταγγελία είχε κατατεθεί στις 18 Νοεμβρίου του 2019.

Η κα Κωνσταντινίδου έλαβε αιφνιδιαστικά email, στις 6 Δεκεμβρίου, που την ενημέρωνε ότι άλλαζε το στάτους της καταγγελίας της από «κατατεθειμένη» σε «απωλέσθη»!

Με την προσφυγή της κατά της Βρετανίδας αρχιδικαστού κατήγγειλε την «παραβίαση του νόμου περί σύγκρουσης συμφερόντων», στην περίπτωση του ιδρυτή των Wikileaks, λόγω «αποδεδειγμένων δεσμών της δικαστού με τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας του Λονδίνου».

«Βλέπουμε πεντακάθαρα ότι πάνε να τον δολοφονήσουν»

Τις πληροφορίες, για «εκτενείς» και «μυστικές» σχέσεις μεταξύ της δικαστού, του συζύγου της και του γιου της, με τις υπηρεσίες Ασφαλείας της Βρετανίας έφεραν στο φως οι δημοσιογράφοι Μαρκ Κέρτις και Ματ Κέναρντ.

«Είναι μια οικογένεια μαφία οι Άρμπθνοτ, και δεν είναι μόνο όσα φαίνονται. Είναι πολύ χοντρά τα συγκρουόμενα συμφέροντα» μας τονίζει η Κωνσταντινίδου.

«Ο άνδρας της αρχιδικαστού είναι πρώην υπουργός Άμυνας και Λόρδος, ανακατεμένος με τον κύκλο που κυνηγά με λύσσα τον Ασάνζ, και ο γιος τους είναι πολύ στενά συνδεδεμένος, συνεργάτης με τη CIA και γενικά τις μυστικές υπηρεσίες και τις εταιρείες που δουλεύουν για αυτές. Πολλή βρωμιά! Τα πλοκάμια της διαπλοκής στην υπόθεση Ασάνζ ξεφυτρώνουνε όπου κι αν κοιτάξεις».

Όποια προσφυγή κι αν έχει κάνει με προσωπικά έξοδα εξέπεσε, αλλά και τη σημερινή δίκη τη θεωρεί ότι είναι «χαμένη». Εντούτοις, δεν το βάζει κάτω. Όπως και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον Τζούλιαν Ασάνζ.

«Δεν περιμένω τίποτα, ακόμη κι αν δεν χαθεί σήμερα η δίκη και δεν εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, πράγμα απίθανο. Βλέπουμε πεντακάθαρα ότι πάνε να τον δολοφονήσουν!» αποκαλύπτει η νομικός, που ζήτησε ντοκουμέντα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ακόμη και για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, το «Γκουαντάναμο» του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο Ασάνζ κρατείται, σε σχέση με τον κορονοϊό, την εξάπλωση και την αντιμετώπισή του.

«Κι έλαβα, μετά από πολύ αγώνα, μια απάντηση σοκαριστική: 81 από τους φυλακισμένους νοσούν. Και τους βάλανε όλους δίπλα στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος ήδη έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν κολλήσει τον κορονοϊό πέθανε, διότι έχει πρώτα σοβαρό ζήτημα με το αναπνευστικό του σύστημα».

Η κα Κωνσταντινίδου έχει κάνει προσφυγές και κατά του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.

«Τους κυνηγάω. Όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές ο Τζούλιαν για να παρακάμψουν τη νομιμότητα και τις νομικές διαδικασίες, τον βάλαν στο νοσοκομείο των φυλακών και τον απομόνωσαν από όλους. Επί μήνες κανείς δεν μπορούσε να τον συναντήσει. Τον βγάλανε από εκεί οι συγκρατούμενοί του! Αυτή η ντροπή είναι το βρετανικό κράτος».

«Αν μπορέσει να αυτοκτονήσει, θα αυτοκτονήσει»

Μετά το σημερινό δικαστήριο, ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα;

«Αν ζήσει μέχρι τότε ο Τζούλιαν, το επόμενο βήμα είναι η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θα κάνει αίτηση για έφεση μέχρι και 14 μέρες μετά τη δίκη. Στην Αγγλία πρέπει βεβαίως να κάνεις αίτημα για το δικαίωμα της έφεσης. Πιθανώς θα το απορρίψουν. Όλα τα αιτήματά του έχουν απορριφθεί, όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που μπορούν να παραβιαστούν σε μια δίκη έχουν παραβιαστεί. Τα πάντα. Ακόμη και το δικαίωμα σε μια δίκαιη αμερόληπτη δίκη. Το άρθρο 6 των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το έχουν κάνει κουρέλι, ένα πατσαβούρι» υπογραμμίζει η νομικός.

Τι θα γίνει άπαξ κι εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ; «Θα πεθάνει. Αν μπορέσει να αυτοκτονήσει, θα αυτοκτονήσει. Κι εγώ αν μπορούσα, αυτό θα το έκανα. Είναι φρίκη. Δεν υπάρχει πιο βάρβαρο κράτος από τις ΗΠΑ! Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ξεσηκωθούν λαοί. Η δίκη Ασάνζ είναι πολιτικό θέμα. Έχουμε πέντε χώρες συνεννοημένες μεταξύ τους που τον κυνηγάνε 10 χρόνια. ΗΠΑ, Αυστραλία, Σουηδία, Αγγλία Ισημερινός».

«Η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ μας αφορά όλους» επαναλαμβάνει η Νίκη Κωνσταντινίδου «γιατί διακυβεύονται, μεταξύ άλλων, η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία του λόγου γενικά, καταστρατηγούνται όλα τα δικαιωμάτων, νομιμοποιείται η κατάχρηση των δικαστικών και κυβερνητικών εξουσιών και νομιμοποιείται η μη λογοδότηση των κυβερνήσεων, όπως οι ΗΠΑ εν προκειμένω, για εγκλήματα πολέμου και άλλα σοβαρά αδικήματα. Πρέπει να αντιδράσουμε!».

«Εγώ δεν σκέφτομαι τη δίκη πλέον» καταλήγει. «Είναι ενάντιά του. Όλα τα δεδομένα, οι πάντες είναι εναντίον του. Και να τον αφήναν ελεύθερο, θα τον «καθάριζαν» τον Τζούλιαν Ασάνζ αμέσως. Η μάχη που κάνουμε είναι για μεγαλύτερα θέματα. Για να μην ζήσουμε το φασισμό των κυβερνήσεων, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για να μην νομιμοποιηθεί η καταστρατήγηση όλων των δικαιωμάτων μας και των εγκλημάτων που διαπράττουν αυτές οι εγκληματικές κυβερνήσεις». 

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (85)
Tags:
Δίκη Ασάνζ, Σουηδία, Αυστραλία, Αγγλία, ΗΠΑ, COVID-19, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK