02:48 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Δηκτική απάντηση έδωσε, τη Δευτέρα (04/01), εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών στους ισχυρισμούς Αμερικανού αξιωματούχου πως ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 είναι ανθρωπογενής.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ, προέτρεψε, τη Δευτέρα (04/01), την Ουάσινγκτον να δώσει αποδεικτικά στοιχεία για τους πρόσφατους ισχυρισμούς του αναπληρωτή σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ, Μάθιου Πότινγκερ, ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 προκλήθηκε από διαρροή ιού από ένα κινέζικο βιολογικό εργαστήριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των «Global Times», η Κινέζα αξιωματούχος δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως οι ισχυρισμοί του Πότινγκερ δεν ήταν παρά φήμες και ότι το Πεκίνο θέλει εξηγήσεις σχετικά με το αν ήταν η άποψη του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας ή η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, η Χούα ανέφερε:

«Ως ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο Πότινγκερ εξακολουθεί να εκφράζει τόσο άθλια ψέματα και φήμες. Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ανακυκλώνουν το ζήτημα, τότε πρέπει να δείξουν στοιχεία για να υποστηρίξουν όσα λένε στον πλανήτη».

Επίσης, η ίδια τόνισε πως Κινέζοι επιστήμονες έχουν δώσει μια σειρά συνεντεύξεων και ότι Αμερικανοί δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Ιολογίας στη Γουχάν για να καλύψουν τις σχετικές διαδικασίες διαχείρισης και έρευνας που βρίσκονται εκεί.

Ακόμα, η Χούα αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν προσκαλέσει εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να επισκεφθούν το εργαστήριο στη Γουχάν για να διαλύσουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την προέλευση του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση της Κινέζας αξιωματούχου ήρθε λίγες μέρες μετά τον ισχυρισμό του Πότινγκερ ότι «υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι το εργαστήριο [στη Γουχάν] είναι πιθανώς η πιο αξιόπιστη πηγή του ιού», χωρίς όμως να αποδείξει τίποτα.

Ο Πότινγκερ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους αξιωματούχους των ΗΠΑ που ισχυρίστηκε ότι ο ιός ήταν ανθρωπογενής, σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε, τον Απρίλιο του 2020, τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να αναζητήσουν τέτοια στοιχεία.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2020, το γραφείο του διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε με την «ευρεία επιστημονική συναίνεση ότι ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δεν ήταν ανθρωπογενής ή γενετικά τροποποιημένος».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως έχει δει στοιχεία που συνδέουν τον κορονοϊό με ένα κινεζικό εργαστήριο.

Η Κίνα αρνείται σταθερά ότι ο κορονοϊός προήλθε από ένα από τα εργαστήριά της, με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να επικαλείται αξιωματούχους του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους οποίους «δεν υπάρχουν στοιχεία» για να επιβεβαιώσει ότι ο ιός ήταν ανθρωπογενής.

Tags:
COVID-19, πανδημία, κορονοϊός, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK