04:35 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε, τη Δευτέρα (04/01, τοπική ώρα), τον εμπλουτισμό ουρανίου έως 20% ως «προσπάθεια αύξησης του πυρηνικού εκβιασμού» από το Ιράν.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την απόφαση του Ιράν να αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου ως απόπειρα αύξησης της εκστρατείας του για πυρηνικούς εκβιασμούς, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, τη Δευτέρα (04/01, τοπική ώρα), στο Sputnik:

«Το Ιράν εμπλουτίζει το ουράνιο στο 20%, είναι μια σαφής προσπάθεια να αυξήσει την εκστρατεία του για πυρηνικούς εκβιασμούς, μια προσπάθεια που ωστόσο θα συνεχίσει να αποτυγχάνει».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, Αλί Ραμπιέι, δήλωσε ότι το Ιράν έχει αρχίσει να εμπλουτίζει το ουράνιο στο 20% στην εγκατάσταση του Φορντόβ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναμένουν από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να ερευνήσουν τα γεγονότα επί τόπου.

Επίσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι «το Ιράν ανέπτυξε αρχικά το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής εγκατάστασης στο Φορντόβ, κρυφά και οι ΗΠΑ και η παγκόσμια κοινότητα θα αξιολογήσουν τις ενέργειες της χώρας».

​Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, το Ιράν ψήφισε νομοσχέδιο για την αύξηση του εμπλουτισμού του ουρανίου και τη διακοπή επιθεώρησης των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τον ΟΗΕ ως απάντηση στη δολοφονία του πυρηνικού φυσικού, Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Ακόμα, επισημαίνεται πως το Ιράν υπέγραψε, το 2015, το  Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Ωστόσο, το 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία και επέβαλαν τις κυρώσεις τους εναντίον του Ιράν.

Η Τεχεράνη απάντησε και δεσμεύθηκε να υποχωρήσει σταδιακά τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, υπό την προϋπόθεση πως άλλοι υπογράφοντες της συμφωνίας δεν κατάφερναν να την βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Tags:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ουράνιο, πυρηνικά, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK