05:29 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το Ιράν παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20%, ενώ υπό τη συμφωνία για τα πυρηνικά επιτρεπόταν ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 3,67%.

Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και δεν θεωρεί ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 20% θα είναι το τέλος της συμφωνίας για τα πυρηνικά, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράγκι. 

«Τέτοιες κατηγορίες ακούγονται συνέχεια από τους Σιωνιστές και δεν έχουν βάση, είναι κενές» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό IRIB TV2. «Ένα καθεστώς που έχει πυρηνικά όπλα δεν μπορεί να κατηγορεί το Ιράν ότι αναζητά την απόκτηση πυρηνικών όπλων» πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% στον υπόγειο σταθμό του Φορντόβ. 

Σε απάντηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση του Ιράν για αύξηση του επιπέδου εμπλουτισμού δείχνει την πρόθεση της Τεχεράνης να συνεχίσει να αναπτύσσει το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα και δεσμεύθηκε να εμποδίσει τη χώρα από τη δημιουργία ατομικής βόμβας.

Αν και υπό την πυρηνική συμφωνία του 2015 στο Ιράν επιτρέπεται ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 3,67%, η χώρα ανέστειλε τις υποχρεώσεις της μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018, έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι η Τεχεράνη ψεύδεται σχετικά με τις εγκαταστάσεις της και επιχειρεί κρυφά να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Tags:
Ισραήλ, πυρηνική συμφωνία, πυρηνικά, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK