22:49 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει οικειοθελώς την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, κίνηση που ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πρωτοχρονιάτικο δώρο».

Ως «Πρωτοχρονιάτικο δώρο» χαρακτήρισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντγερ Νοβάκ, την επιπλέον περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της μείωσης των υπερβολικών αποθεμάτων στην αγορά.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντηση του Οργανισμού των Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ+), «Αυτό φαίνεται να είναι ένα είδος Πρωτοχρονιάτικου δώρου  που έχει παρουσιαστεί στην αγορά πετρελαίου σήμερα, για τη μείωση των αποθεμάτων με ταχύτερο ρυθμό. Και, φυσικά, πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία συμβάλλει πολύ στη αποκατάσταση του φυσιολογικού επιπέδου των αποθεματικών στις παγκόσμιες αγορές».

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό, η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται παρά τους περιορισμούς και άλλες αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία και η Ρωσία αισθάνεται την επιθυμία του κλάδου για σταδιακή και προσεκτική άνοδο.

«Η ζήτηση ... σταδιακά ανακάμπτει, παρά όλες τις αβεβαιότητες και παρά τους νέους περιορισμούς. Αλλά μπορούμε να δούμε ότι τα lockdown δεν είναι τόσο δύσκολα σήμερα. Επομένως, σίγουρα, πιστεύουμε ότι στο μέλλον χρειαζόμαστε σταδιακά - λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της αγοράς - να παρακολουθήσουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, για να αποκαταστήσουμε την παραγωγή που έχει μειωθεί πολύ σε σύγκριση με το κανονικό μας επίπεδο. Και αυτή είναι η επιθυμία του τομέα, η επιθυμία των πετρελαϊκών εταιρειών» δήλωσε ο Νόβακ στη συνέντευξη Τύπου.

Η μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία

Νωρίτερα, ο Σαουδάραβος υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε πως το βασίλειο θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, φέρνοντας έτσι την ημερήσια παραγωγή του σε 8,225 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ άλλα μέλη του ΟΠΕΚ + συμφώνησαν επιπλέον να μειώσουν 425.000 βαρέλια ημερησίως κατά την ίδια περίοδο.

Η Ρωσία και το Καζακστάν ελαφρώς αυξημένη παραγωγή

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε ότι μόνο η Ρωσία και το Καζακστάν επιτρέπεται να αυξήσουν ελαφρώς την παραγωγή τους επόμενους δύο μήνες, ενώ οι άλλοι συμμετέχοντες στη συμφωνία του ΟΠΕΚ + θα συνεχίσουν να μειώνουν την ίδια ποσότητα πετρελαίου με τον Ιανουάριο.

Την Τρίτη, το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν δήλωσε ότι η Ρωσία και το Καζακστάν είχαν επιλεγεί για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ύστερα από την συνάντηση υπουργών του ΟΠΕΚ+, «Η Συνάντηση αναγνώρισε την ανάγκη σταδιακής επιστροφής 2 mb / d [εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα] στην αγορά, με τον ρυθμό να καθορίζεται σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς. Επιβεβαίωσε την απόφαση που ελήφθη στην 12η Υπουργική Συνάντηση του ΟΠΕΚ + για αύξηση της παραγωγής κατά 0,5 mb / d, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021 και προσαρμόζοντας την παραγωγή από 7,7 mb / d σε 7,2 mb / d».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, η Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή κατά 65.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ το Καζακστάν θα αυξήσει την παραγωγή κατά 10.000 βαρέλια την ημέρα για την ίδια περίοδο.

Το Καζακστάν θα παράγει 1,427 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο και 1,437 εκατομμύρια το Μάρτιο, εκτιμά το Υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν. Η Ρωσία θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή σε 9,184 εκατομμύρια βαρέλια το Φεβρουάριο και 9,249 εκατομμύρια το Μάρτιο.

Πηγή της βιομηχανίας πετρελαίου της χώρας της Κεντρικής Ασίας, εξήγησε στο πρακτορειο Sputnik ότι η αύξηση υπολογίστηκε με βάση τα ετήσια στοιχεία παραγωγής των χωρών. Το Καζακστάν παράγει 85,5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και η Ρωσία 560 εκατομμύρια τόνους.

Συνολικά, το επίπεδο των μειώσεων στην παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί από 7,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο σε 7,125 mb / d το Φεβρουάριο και 7,05 mb / d το Μάρτιο.

Ταυτόχρονα, οι χαμηλότερες επιδόσεις με τις ποσοστώσεις περικοπών πετρελαίου, θα πρέπει να υποβάλουν τα σχέδιά τους για την αντιστάθμιση των ελλείψεων έως τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη δήλωση.

Tags:
Σαουδική Αραβία, OPEC, Καζακστάν, πανδημία, αργό πετρέλαιο, Πετρέλαιο, Αλεξάντερ Νόβακ, Ρωσία, ΟΠΕΚ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK