12:36 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως αναμένει σεβασμός εκ μέρους της Τουρκίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας.

Δηλώσεις για το τι αναμένει από την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, για συζητήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ όσον αφορά το Κυπριακό, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και Σύνοδο Κορυφής που θα αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, από την Πορτογαλία, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων.

Ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος από τη Λισαβόνα, όσον αφορά τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τον Δεκέμβριο για τη γείτονα χώρα, ο Μισέλ υπογράμμισε πως «τον μήνα του Δεκέμβρη, πήραμε την απόφαση για την Τουρκία σε συνέχεια του πλαισίου του Οκτωβρίου. Κάναμε ακριβώς αυτό που είχε προγραμματιστεί, αναλύσαμε την κατάσταση και λάβαμε αποφάσεις για την Τουρκία».

Για το μέλλον και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και το Κυπριακό, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε πως «θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας τον Μάρτιο και ενθαρρύνουμε τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επίσης τις συζητήσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Και ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι. Θέλουμε να δούμε τον σεβασμό απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη μέλη».

Η πανδημία του κορονοϊού

Για την πανδημία του κορονοϊού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως υπήρξε οικονομική στήριξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπισή της, γεγονός που μεταξύ άλλων οδήγησε και στην ανάπτυξη εμβολίων μέσα σε εννέα μήνες, το οποίο όπως υπογράμμισε «κάτι που πριν ένα έτος ήτα άγνωστο».

Όπως είπε, στα τέλη του Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η χρήση του πρώτου εμβολίου, ενώ «τις επόμενες ώρες αναμένουμε την έγκριση του 2ου εμβολίου», ενώ συμπλήρωσε πως «η Κομισιόν με την υποστήριξη των κρατών μελών εργάζεται μέρα και νύχτα να αυξήσουμε τις δόσεις που θα είναι διαθέσιμες».

Ωστόσο, τόνισε πως, πρέπει όλοι να σεβαστούν την ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που αποτελεί και την εγγύηση για την ασφάλεια των εμβολίων ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, σημείωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, αφού μπορεί να αλλάξει η δυνατότητα της παραγωγής.

Εξαγγελία για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφή

Ο Σαρλ Μισέλ κατά την ολοκλήρωση των δηλώσεών του, εξήγγειλε και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών-μελών πριν τα τέλη του Ιανουαρίου για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα από την πλευρά του, υπογράμμισε πως, οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα του έτους και πως το χρονοδιάγραμμα για το σύνολο των εμβολιασμών φτάνει και στο 1ο εξάμηνο του 2022.

Ο Κόστα παράλληλα, έκανε έκκληση προς όλους να διαχειριστούν και το θέμα του άγχους που προκαλείται από την όλη κατάσταση.

Tags:
Πορτογαλία, εμβόλιο, COVID-19, πανδημία, κορονοϊός, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Σαρλ Μισέλ, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK