12:16 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (85)
0 40
Βρείτε μας

Η νομική ομάδα του Τζούλιαν Ασάνζ μετά την απόρριψη έκδοσης προς τις ΗΠΑ ζητούν την αποφυλάκισή του με εγγύηση από τις βρετανικές αρχές.

Στην κατάθεση νέας έκκλησης για την προσωρινή αποφυλάκισή του με εγγύηση, θα υποβάλει σήμερα η νομική ομάδα του του Τζούλιαν Ασάνζ, 48 ώρες μετά από την απόρριψη του αιτήματος των ΗΠΑ περί έκδοσής του στη χώρα, από τη Μεγάλη Βρετανία όπου βρίσκεται τώρα.

Οι βρετανικές αρχές απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών για την ψυχική υγεία του ιδρυτή του WikiLeaks και τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει αν προχωρούσε η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ θα προσπαθήσουν να πείσουν το δικαστήριο πως, δεν υπάρχει κίνδυνος ο Ασάνζ, ο οποίος είναι 49 ετών, να παραβιάσει την εγγύηση όπως έκανε το 2012, όταν και ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση του στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι οποίες αργότερα απορρίφθηκαν.

Η φυλάκιση Ασάνζ στη Μεγάλη Βρετανία και η άρνηση έκδοσης στις ΗΠΑ

Μετά τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ τον Απρίλιο του 2019, ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων για παραβίαση της εγγύησής του και αφού εξέτισε την ποινή του, οι δικαστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή έως ότου λήξει η υπόθεση έκδοσης.

Οι δικαστές επανέλαβαν επανειλημμένως την «ιστορία της διαφυγής» του καταγγέλλοντος, για να του αρνηθούν την εγγύηση, ακόμη και όταν οι δικηγόροι ισχυρίστηκαν ότι ο Ασάνζ κινδύνευε να πεθάνει από τον κορονοϊό στη φυλακή, λόγω των υποκείμενων υγειονομικών του συνθηκών.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση του Ασάνζ, ώστε να δικαστεί για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών που εξέθεσαν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε επίσης πως, ήταν «εξαιρετικά απογοητευμένοι» με την απόφαση που έλαβε η δικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου, Βανέσα Μπαράιτσερ, οπότε η εισαγγελία θα ασκήσει έφεση στην απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση έκδοσης θα βρίσκεται στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου για μήνες.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (85)
Tags:
αποφυλάκιση, ποινή φυλάκισης, ποινή, Σουηδία, WikiLeaks, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Ανώτατο Δικαστήριο, δικαστήριο, Τζούλιαν Ασάνζ, Δίκη Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK