21:21 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Στις 6 Ιανουαρίου, οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης του Κογκρέσου καθώς οι νομοθέτες φυγαδεύτηκαν.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί χαρακτήρισε τη δυτική δημοκρατία «αδύναμη» κατόπιν της εισβολής οπαδών του Τραμπ στο κτίριο του Καπιτωλίου κατά την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών από το Κογκρέσο. Κατά την εισβολή τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πραγματοποιήθηκαν 52 συλλήψεις.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, που μεταφράστηκαν από τον ανταποκριτή Γκόλναζ Εσφαντιάρι, ο Ρουχανί είπε ότι τα βίαια γεγονότα στην πρωτεύουσα της Αμερικής ήταν αποτέλεσμα των «λαϊκίστικων» ενεργειών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Αμαύρωσε την εικόνα της χώρας του και έβλαψε τους δεσμούς της Αμερικής με ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο Ρουχανί.

Στις 6 Ιανουαρίου, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναμενόταν να πραγματοποιήσει κοινή σύνοδο ώστε να πιστοποιήσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώθηκε από τους ψηφοφόρους του Εκλεκτορικού Κολεγίου στις 14 Δεκεμβρίου. 

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο έχει επανειλημμένα αρνηθεί να δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών και κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης Μπάιντεν. Ωστόσο, με την έναρξη της συνεδρίασης ο Πενς, ως πρόεδρος της Γερουσίας, είπε ότι θα υποστηρίξει τη διαδικασία σε αντιτιθέμενος με το κάλεσμα του Τραμπ.

Tags:
Χασάν Ρουχανί, εισβολή, ΗΠΑ, Καπιτώλιο, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK