22:02 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Μια ακραία μεταβολή του καιρού αναμένεται στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η γηραιά ήπειρος να χωριστεί στα δύο όσον αφορά τη θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, το ίδιο διάστημα αναμένεται άνοδος του υδραργύρου στη χώρα μας σε επίπεδα πολύ πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή.

Σε υψηλές για την εποχή τιμές θα κυμανθεί το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία στη χώρα μας, με έως και 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταγραφεί εξίσου υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα σε μόλις δύο έτη. H πρώτη περίπτωση ήταν στις 29 Ιανουαρίου 1987 όταν καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου στη Νότια Ελλάδα, με υψηλότερη αυτή στο Λεωνίδιο όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 28 βαθμούς. Την ίδια μέρα, στο Θησείο, καταγράφηκαν 22,6 βαθμοί από τον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αριθμός που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για τον Ιανουάριο την περίοδο 1897-2020.

Η άλλη περίπτωση θερμής εισβολής καταγράφηκε την Πρωτοχρονιά του 2010 όπου μετρήθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας από την αρχή των μετρήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα. Έτσι, στις Βρύσσες Ηρακλείου της Κρήτης ο μετεωρολογικός σταθμός του EAA/meteo.gr κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 30,4 βαθμούς Κελσίου.

Τα δύο ακραία «καιρικά πρόσωπα» της Ευρώπης

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται ακραία μεταβολή του καιρού και στην Ευρώπη, η οποία θερμοκρασιακά θα χωριστεί στα δύο καθώς από τη μία θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο ενώ από την άλλη η Ιβηρική Χερσόνησος προβλέπεται να δεχθεί πολύ μεγάλα ύψη χιονιού, όπως και τα Βόρεια Βαλκάνια.

Στο μεταξύ, μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Νότια Ισπανία, στο Μαρόκο και στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων.

Tags:
θερμοκρασία, Ελλάδα, Ευρώπη, καιρός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK