07:00 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» έκανε λόγο για «υποψήφιους δαίμονες με απειλητική επιθετικότητα» κατά του Ιράν.

Και ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και της συμμαχίας ΗΠΑ – Ισραήλ βρίσκονται στο «κόκκινο», με την Τεχεράνη να κατηγορεί ευθέως το Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, τον περασμένο Νοέμβριο, απειλώντας με αντίποινα, ενώ η  Ουάσινγκτον ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή, οι «Φρουροί της Επανάστασης» αποκάλυψαν  μια νέα μυστική υπόγεια βάση πυραύλων.

Φωτογραφίες και βίντεο της βάσης είδαν μάλιστα το φως της δημοσιότητας από ιρανικά μέσα ενημέρωσης, απαθανατίζοντας ανώτερους αξιωματικούς να επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις.

Σε αυτές φαίνονται επίσης μεγάλες σήραγγες που επιτρέπουν την κυκλοφορία οχημάτων με εκτοξευτές πυραύλων, αλλά και φορτηγών, δίπλα από παρατεταγμένους πυραύλους.

​Παράλληλα, στο βίντεο αξιωματικοί περπατούν πάνω από σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ που είναι ζωγραφισμένες στο πάτωμα, στέλνοντας μάλλον σαφές μήνυμα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

​Από την πλευρά του, ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης», Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε ότι η βάση είναι «μία από τις πολλές που φιλοξενούν πυραύλους του Ναυτικού της Φρουράς», ενώ «ενισχύει τη δυναμική της χώρας», όσον αφορά στην προστασία της «εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας της και των επιτευγμάτων της Ισλαμικής Επανάστασης», απέναντι σε τυχόν «υποψήφιους δαίμονες» με απειλητική επιθετικότητα.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να προσθέσει ότι οι πύραυλοι που στεγάζονται στη βάση έχουν εύρος εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά και υψηλό επίπεδο ακρίβειας με καταστροφική ισχύ, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων για αντι-ηλεκτρονικό πόλεμο.

Σύμφωνα πάντα με τον Σαλαμί, ο οποίος επιθεώρησε τη βάση μαζί με τον διοικητή του Ναυτικού των «Φρουρών», Αλί Ρεζά Τανγκσίρι, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι από τους καλύτερους στον κόσμο μεταξύ όλων των πυραυλικών συστημάτων.

Η τοποθεσία της μυστικής βάσης, παρέμεινε πάντως... μυστική, για ευνόητους λόγους.

Το Ιράν έχει πάντως ακτογραμμή άνω των 2.400 χιλιομέτρων, από τα οποία περίπου 1.700 χιλιόμετρα στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν. Αυτό περιλαμβάνει τα Στενά του Ορμούζ, μια στρατηγική αρτηρία μέσω της οποίας περνά το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου κάθε μέρα.

Στην περιοχή η ένταση έχει πάντως αυξηθεί κατακόρυφα, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018.

Tags:
ΗΠΑ, Περσικός Κόλπος, στρατιωτική βάση, πυραυλικό σύστημα, Φρουροί της Επανάστασης, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK