21:33 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Την απέλαση επιθεωρητών του ΟΗΕ αν δεν καταργηθούν οι αμερικανικές κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, διαμηνύει το Ιράν.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι η θα απελάσει επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) από τους πυρηνικούς της χώρους εάν δεν καταργηθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της.

«Σύμφωνα με τον νόμο, αν οι Αμερικανοί δεν άρουν τις οικονομικές, τραπεζικές και πετρελαϊκές κυρώσεις μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου ασφαλώς και θα απελάσουμε τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ από τη χώρα και θα σταματήσουμε την εθελοντική εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου», είπε ο βουλευτής Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί».

Το Ιράν ανέστειλε σταδιακά τις υποχρεώσεις του προς τη πυρηνική συμφωνία του 2015, αφού η Ουάσιγκτον αποφάσισε να την εγκαταλείψει το 2018 και επέβαλε κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Οι ιρανικές αρχές προέτρεψαν τους Ευρωπαίους να προστατεύσουν τη χώρα από τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις, ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατηγόρησαν την Ισλαμική Δημοκρατία για απόπειρα δημιουργίας πυρηνικών όπλων.

Ταυτόχρονα, το Ιράν τόνισε ότι θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία του 2015 εάν αρθούν οι κυρώσεις.

Tags:
ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πυρηνική συμφωνία, αποπυρηνικοποίηση, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, κυρώσεις, ΗΠΑ, κυρώσεις κατά Ιράν, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK