16:16 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Brexit (128)
0 0 0
Βρείτε μας

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επετεύχθη την παραμονή των Χριστουγέννων και έλαβε την βασιλική έγκριση ενω τέθηκε σε ισχύ στις 23:00 το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου.

Η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η νέα πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε πως το Brexit και η έξοδος της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα την εμποδίσει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Μιλώντας στο Associated Press, η κ. Γούντγουορντ τόνισε πως η βρετανική κυβέρνηση αισθάνεται «gung ho» (σ.σ: υπερβολικά ενθουσιώδης) για τη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής της θέσης στην παγκόσμια σκηνή, παρά τις πιθανές διπλωματικές αποτυχίες που δημιουργήθηκαν από την απόσυρσή της από το μπλοκ.

Υποστήριξε ότι ήταν λάθος να «υποτιμήσουμε» τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι η Βρετανία είναι σε καλή θέση για αμοιβαία και επωφελής συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της.

«Υπάρχουν πολλές αξίες και αρχές που μοιραζόμαστε με τους Ευρωπαίους, οι οποίες πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τις διμερείς μας σχέσεις», διευκρίνισε η Βρετανίδα διπλωμάτης.

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επωφεληθεί μετά το δημοψήφισμα για να αποχωρήσει από την ΕΕ και ότι η Βρετανία θα έχει «πολύ μεγάλο ρόλο» καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Η συμφωνία για το μελλοντικό εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, οριστικοποιήθηκε από τον Τζόνσον και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την παραμονή των Χριστουγέννων, μετά από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ο Τζόνσον δήλωσε πως: «έχουμε πάρει τον έλεγχο των νόμων μας και του πεπρωμένου μας».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, οι πλευρές συγκρούστηκαν για θέματα όπως ισότιμοι όροι και αλιεία.

Όσον αφορά το τελευταίο, η νέα συμφωνία προβλέπει ότι το 5% των αλιευτικών δικαιωμάτων της ΕΕ στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μεταφερθεί σε βρετανικές μηχανότρατες την περίοδο μεταξύ 2021 και 2026.

Θέμα:
Brexit (128)
Tags:
Κομισιόν, Μπόρις Τζόνσον, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, εμπορική συμφωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK