03:35 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, εντοπίστηκαν στην Ιαπωνία, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (10/01).

Ειδικοί στο Ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων δήλωσαν, την Κυριακή (10/01), ότι έχουν εντοπίσει μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, διαφορετική από αυτές που εξαπλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στη Νότια Αφρική.

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού ανακαλύφθηκε στις 6 Ιανουαρίου σε τέσσερα άτομα που έφτασαν από τη Βραζιλία στις 2 του μηνός. Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα, μια γυναίκα έχει πονόλαιμο και πονοκέφαλο, ένα παιδί έχει ανεβάσει πυρετό ενώ ο τέταρτος νοσούντας είναι ασυμπτωματικός. 

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, που το επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, «η νέα μετάλλαξη είναι εν μέρει παρόμοια με μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία λόγω υψηλότερης μεταδοτικότητας».

Όπως διευκρινίστηκε από τον επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της χώρας Τακάτζι Ουακίτου, μπορούμε να μιλήσουμε για την ομοιότητα με τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική.

Επισημαίνεται ότι το νέο στέλεχος αποκάλυψε τη μετάλλαξη N501Y στη βασική περιοχή επαφής της ακίδας πρωτεΐνης, που υπάρχει τόσο στο «βρετανικό» όσο  και στο «νοτιοαφρικανικό», καθώς και στη μετάλλαξη E484K στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία εντοπίζεται μόνο σε αυτό της Νότιας Αφρικής.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- το εξής:

«Τα δεδομένα μας σχετικά με τη νέα μετάλλαξη περιορίζονται σε πληροφορίες σχετικά με την αλληλουχία νουκλεοτιδίων των γονιδίων. Ως προς αυτό, είναι επί του παρόντος δύσκολο να εκτιμηθεί το επίπεδο παθογένειας, μεταδοτικότητας, αποτελεσματικότητας των μεθόδων δοκιμής ή του εμβολίου».

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Δεκεμβρίου, έγινε γνωστή η ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αρμόδια Επιτροπή της χώρας επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται γρηγορότερα και απαιτεί περισσότερη προσοχή.

Αν και το νέο στέλεχος είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό, εντούτοις -μέχρι στιγμής- δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρο.

Μια άλλη μετάλλαξη, το στέλεχος 501.V2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, στη Νότια Αφρική και, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αυτή είναι πλέον η κυρίαρχη μορφή του ιού στη χώρα.

Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το στέλεχος, όπως αυτό που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιο μεταδοτικό, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι επηρεάζει τη σοβαρότητα της νόσου.

Tags:
COVID-19, κορονοϊός, πανδημία, Ιαπωνία, στέλεχος, μετάλλαξη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK