09:04 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1909)
0 11
Βρείτε μας

Στην ανάγκη επίτευξης μιας «νέας παγκόσμιας συμφωνίας» λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19 στάθηκε, την Κυριακή (10/01), ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, την Κυριακή (10/01), προς τιμήν της 75ης επετείου της πρώτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, συνέκρινε τη φετινή χρονιά με το 1945 και τόνισε την ανάγκη σύναψης μιας «νέας παγκόσμιας συμφωνίας» εξαιτίας της νόσου COVID-19.

Μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες είπε:

«Δεν είναι, όμως, το 1945. Ο σημερινός πόλεμος διεξάγεται ενάντια σε έναν μικροσκοπικό ιό. Αύριο μπορεί να αρχίσει ενάντια στους τρομοκράτες στον κυβερνοχώρο και χάνουμε ακόμα τη μακρά μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή».

Άλλωστε, όπως δήλωσε, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, η σύγκρουση δεν είναι πλέον θέμα στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Γκουτέρες ανέφερε:

«Η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας παραμένει, πρέπει να διευρύνουμε την κατανόησή μας για το τι σημαίνει αυτό. Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας χρειαζόμαστε μια πολυμερή προσέγγιση. Πρέπει να μετατρέψουμε το παγκόσμιο σύστημά μας σε παγκόσμια εταιρική σχέση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπενθύμισε, επίσης, ότι εξαιτίας της πανδημίας της νόσου COVID-19, 88 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας και 270 εκατομμύρια απειλούνται από έλλειψη τροφίμων και ζήτησε «μια νέα παγκόσμια συμφωνία».

Χαρακτηριστικά, ο Γκουτέρες σημείωσε:

«Είναι απαραίτητο να διαχειριστούμε καλύτερα τη δύναμη, τους πόρους και τις ευκαιρίες για πιο δίκαιη κατανομή τους. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να διαδραματίσουν αναλογικό ρόλο στους παγκόσμιους θεσμούς».

Για να εξαλειφθούν οι πηγές ανισότητας, όπως τόνισε ο ίδιος, απαιτείται μια «νέα κοινωνική σύμβαση» μεταξύ ανθρώπων, κυβέρνησης, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών, η οποία θα περιλαμβάνει δίκαιη φορολογία, καθολικά οφέλη και ευκαιρίες για όλους.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1909)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, πανδημία, Αντόνιο Γκουτέρες, Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK