18:56 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αμερικανικές εκλογές (374)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η πίεση των ΗΠΑ όσον αφορά τον αγωγό Nord Stream 2 δεν αποτελεί παρά αθέμιτο ανταγωνισμό που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μπορεί να οδηγήσει σε έναν «πόλεμο φυσικού αερίου» στη γειτονιά της Σουηδίας λόγω του αγωγού Nord Stream 2, αναφέρει η σουηδική εφημερίδα «Svenska Dagbladet».

Στο πλαίσιο αυτό, το ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι ο Μπάιντεν είναι απίθανο να έχει μια διαφορετική προσέγγιση έναντι του έργου σε σχέση με τους προκατόχους του. Η εφημερίδα μάλιστα υπενθύμισε ότι όταν ο Μπάιντεν υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μεταξύ του 2009 και του 2017, είχε επανειλημμένα τονίσει πως οι αγωγοί που κατασκευάζονται στη Βαλτική Θάλασσα θα κάνουν την Ευρώπη πιο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

Η καλύτερη εναλλακτική λύση για τη ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, όπως αναφέρει η σουηδική εφημερίδα.

Όσον αφορά τη Σουηδία, η κυβέρνησή της ενέκρινε την κατασκευή τμήματος του αγωγού Nord Stream 2 στη σουηδική ΑΟΖ τον Ιούνιο του 2018, οπότε «το ζήτημα έχει ήδη επιλυθεί για τη Στοκχόλμη ως προς αυτό» σημειώνει η εφημερίδα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, το θέμα συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες εν μέσω της απειλής των αμερικανικών κυρώσεων κατά του έργου, προσθέτει το πρακτορείο ειδήσεων, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σε πολιτικό επίπεδο, η πορεία του έργου του Nord Stream 2 μπορεί να βασίζεται στη συνεχιζόμενη υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης.

Αμετακίνητη η θέση της Γερμανίας

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Deutsche Presse-Agentur» ότι το Βερολίνο δεν θα υποχωρήσει στην πίεση της Ουάσινγκτον για τον Nord Stream 2 ακόμη και μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στον Nord Stream 2, ο Μάας υπογράμμισε πως η Γερμανία «δεν χρειάζεται να αναφερθεί στην ευρωπαϊκή κυριαρχία». Αν και το Βερολίνο ελπίζει για βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας υπό τον Μπάιντεν μια σειρά από διαφωνίες όπως ο Nord Stream 2 παραμένουν στο τραπέζι σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη θέση της για τον Nord Stream 2» επεσήμανε, προσθέτοντας πως «το σημαντικό είναι ότι είμαστε ευθυγραμμισμένοι στα βασικά στρατηγικά και γεωπολιτικά ζητήματα και ότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του πεδίου».

Ο Nord Stream 2 είναι κοινό έργο ύψους 10,5 δισ. δολαρίων μεταξύ της ρωσικής Gazprom, της γερμανικής Uniper και Wintershall, της αυστριακής OMV, της γαλλικής Engie και της βρετανοολλανδικής Royal Dutch Shell.

Όταν ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2 θα μπορεί να μεταφέρει έως 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο από τη Ρωσία στη Γερμανία, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα του υπάρχοντος δικτύου Nord Stream.

Θέμα:
Αμερικανικές εκλογές (374)
Tags:
αμερικανικές εκλογές 2020, αμερικανικές εκλογές, Γερμανία, Ρωσία, Ευρώπη, φυσικό αέριο, Τζο Μπάιντεν, Nord Stream 2
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK