03:20 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Η Ρωσία θα πρέπει για άλλη μια φορά να ανανεώσει την πρότασή της στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να επαναληφθεί η δέσμευση των δύο χωρών κατά των πυρηνικών συγκρούσεων, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να πάρει την εξουσία, δήλωσε ο πρώην Σοβιετικός Πρόεδρος, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Αναφερόμενος στην ανάγκη από κοινού δέσμευσης για αποφυγή πυρηνικού πολέμου, ο Γκορμπατσόφ τόνισε ότι «δεν μπορεί να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει ποτέ να πολεμηθεί. Οι δύο πλευρές δεν θα επιδιώξουν να επιτύχουν στρατιωτική υπεροχή. Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία προσέφερε στους Αμερικάνους την επανέναρξη αυτής της φόρμουλας. Μια νέα αμερικανική διοίκηση αναμένεται να αναλάβει, οπότε αυτή η πρόταση θα πρέπει να επαναληφθεί».

Τον Ιούλιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για την άρνηση της Ουάσινγκτον να επαναλάβει αυτή τη βασική δέσμευση. 

Ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησής του με τον αείμνηστο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν στη σύνοδο κορυφής της Γενεύης το 1985 παραμένει επίκαιρο, ειδικά όσον αφορά την κοινή δήλωση αποφυγής ενός πυρηνικού πολέμου.

Η παράταση της ρωσοαμερικανικής συνθήκης, «Νew START» που λήγει τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς Μόσχα και Ουάσινγκτον πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για περαιτέρω μείωση των όπλων, να ευνοήσουν την εμπλοκή άλλων πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και να προσαρμόσουν τα στρατιωτικά τους δόγματα, πρόσθεσε ο Γκορμπατσόφ.

Παράλληλα, ο Γκορμπατσόφ υπενθύμισε ότι είχε πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον πρώην σοβιετικό ηγέτη, όταν ο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής, υποστήριξε όλες τις ρωσικές-αμερικανικές συμφωνίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου υποστήριξε την «New START», που υπεγράφη από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν είπε ότι η συμφωνία πρέπει να παραταθεί. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Πρέπει να συμφωνήσουμε για περαιτέρω μείωση. Πρέπει να διαπραγματευτούμε και να προσαρμόσουμε τα στρατιωτικά δόγματα ιδίως ως προς τη χρήση πυρηνικών όπλων, και όχι μόνο ως προς τη μείωση του ορίου για τη χρήση τους, όπως συμβαίνει τώρα» εξήγησε ο Γκορμπατσόφ.

Μετά από αυτό, θα ήταν απαραίτητο να συμμετάσχουν άλλες πυρηνικές δυνάμεις στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Γκορμπατσόφ.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και δύσκολη ατζέντα. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ξεκινήσουν πραγματικά αυτή τη διαδικασία, αυτό θα είναι επωφελές για όλους, συνέχισε ο Γκορμπατσόφ.

Tags:
Τζο Μπάιντεν, ΗΠΑ, Ρωσία, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK