02:08 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Εμβόλιο κορονοϊού (1089)
0 25
Βρείτε μας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ρωτά την Κομισιόν αν η Γερμανία κάνει δικές της συμφωνίες για τα εμβόλια. Στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, η Κομισιόν δήλωσε άγνοια, αναγγέλλοντας ότι από τις 29/1 εγκρίνεται και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Tις δυο πρόσθετες συμφωνίες, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, της Γερμανίας με την Pfizer (BioNTech/Pfizer) και τη Μoderna (CureVac), για 50 εκατ. επιπλέον δόσεις από την αρχική ευρωπαϊκή συμφωνία, καταγγέλλει στο Sputnik ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Και γι’ αυτό έχει καθυστερήσει και η διαδικασία συνολικότερα. Το ερώτημα είναι: Γνώριζε η ευρωπαϊκή επιτροπή ότι η Γερμανία έχει κάνει μια τέτοια συμφωνία; Αν το γνώριζε, τότε μιλάμε για συγκάλυψη. Δεν είπε κάτι ενώ το γνώριζε κι έμειναν οι υπόλοιπες χώρες χωρίς την οικονομική δυνατότητα της Γερμανίας, έρμαιο; Η ευρωπαϊκή επιτροπή έκλεισε τα μάτια; Είναι ζήτημα διαφάνειας. Πρόκειται για αυθαιρεσία της Γερμανίας να δρα αυτόνομα εκτός συμφωνηθέντων και να κινείται αυτόνομα για να κάνει συμφωνίες με οποιαδήποτε εταιρεία θέλει. Το ζήτημα είναι λοιπόν να μας απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι έγινε κι αν ό,τι έγινε, έγινε εν γνώση της και κατά πόσο αυτό συνάδει με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα εμβόλια» προσθέτει ο ευρωβουλευτής, που, με αφορμή την αποκάλυψη των δύο συμφωνιών της Γερμανίας με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον παραγγελίες 30 και 20 εκατ. δόσεων αντίστοιχα, κατέθεσε και σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει σαφές «εάν εκείνη γνώριζε και κάλυπτε την Γερμανία για αυτές τις εκτός πλαισίου συμφωνίες που κινούνται ενάντια».

Στην ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής, επισημαίνει ότι «μη λήψη μέτρων εναντίον της Γερμανίας για αυτές τις συμφωνίες, μπορεί να οδηγήσει τις χώρες σε εθνικούς ανταγωνισμούς για τη διασφάλιση επιπλέον δόσεων, υπονομεύοντας τις κοινές παραγγελίες αλλά και την έγκαιρη επίτευξη ανοσίας για όλα τα κράτη-μέλη».

Για «έλλειψη διαφάνειας», που «έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό για την COVID-19 στην Ευρώπη», έκαναν λόγο στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, που υπέβαλαν ερωτήσεις στη Sandra Gallina, κύρια διαπραγματεύτρια της ΕΕ για τις συμβάσεις εμβολίων COVID-19, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις συμβάσεις, τη διαφάνεια, τις άδειες κυκλοφορίας, τη διαθεσιμότητα και την ανάπτυξη των εμβολίων για την COVID-19.

Το ζήτημα ανέδειξαν δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού τύπου και ευρωβουλευτές, που υποστηρίζουν ότι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αιτούνται και προμηθεύονται τελικά λιγότερες δόσεις από αυτές που αρχικά τους αναλογούσαν από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Μoderna.

Γενικότερα η ανάγκη ύπαρξης μιας αναλυτικής κατανομής από την Επιτροπή σε κάθε κράτος-μέλος, ανά εταιρεία αλλά και δόσεις, που θα λάβει τελικά το κάθε κράτος, λύνεται άμεσα, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Πέτρο Κόκκαλη, που συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Πράσινο φως στο εμβόλιο της Astra Zenecα στις 29/1

«Λύνεται γιατί θα δημιουργηθεί μια data base, όπου θα καταγράφονται αναλυτικά το εμβόλιο, οι δόσεις κ.ο.κ. ανά χώρα» μάς εξηγεί, δίνοντάς μας ακόμη μια είδηση.

«Από τις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, σήμερα, για πρώτη φορά οι Ευρωβουλευτές θα έχουν πρόσβαση στη συμφωνία της Κομισιόν με την CureVac», «όπου επίσης για πρώτη φορά» όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Κόκκαλης «τίθεται και το θέμα τη ευθύνης της εταιρείας σε περιπτώσεις παρενεργειών κ.ο.κ.».

Έχει ενδιαφέρον διότι ετέθη και το ερώτημα του κ. Ανδρουλάκη για τη Γερμανία, όπου η απάντηση ήταν ότι όλες οι παραδόσεις γίνονται βάσει συμφωνιών, χωρίς να υπάρχουν παράλληλες εθνικές συμφωνίες, που να είναι τουλάχιστον υπόψιν της Κομισιόν.

Αυτό που επισημάνθηκε ωστόσο είναι η μη διαθεσιμότητα αυτή η στιγμή των αναγκαίων ποσοτήτων εμβολίων για την ΕΕ, το πράσινο φως που αναμένεται να δοθεί στο εμβόλιο της AstraZenecα στις 29/1 και οι μεγάλες ποσότητες που πρόκειται να διατεθούν τελικά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην αρχή του τρίτου τριμήνου του χρόνου, κι όχι νωρίτερα.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1089)
Tags:
COVID-19, Νίκος Ανδρουλάκης, Πέτρος Κόκκαλης, Γερμανία, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κορονοϊός, πανδημία, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK