16:31 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το βρετανικό think tank «Henry Jackson Society» ανέφερε την Τρίτη ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να απελάσει αλλοδαπούς καταδικασμένους τρομοκράτες αφού έχουν εκτίσει τις ποινές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας συνιστώντας την αυτόματη απέλασή τους.

«Η απέλαση αλλοδαπών παραβατικών στοιχείων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα που σχετίζονται με ισλαμιστές παραμένει ένα από τα κορυφαία προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε το βρετανικό think tank «Henry Jackson Society» σε έκθεση που καταγράφει την εξέλιξη του προβλήματος των απελάσεων λόγω τρομοκρατίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η πολιτική «απέλασης με εγγύηση» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποτρέπει την απέλαση αλλοδαπών όταν υπάρχει κίνδυνος βασανιστηρίων στη χώρα υποδοχής.

Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώθηκε σε περιπτώσεις 45 τρομοκρατών που κατάφεραν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ποινή φυλάκισης για ισλαμικά τρομοκρατικά αδικήματα.

Το think tank μελέτησε επίσης την υπόθεση του Λίβυου πολίτη Καίρι Σαανταλάχ, ο οποίος τη Δευτέρα καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τρομοκρατική επίθεση τον Ιούνιο του 2020 στο Ρίντινγκ της Αγγλίας, κατά την οποία μαχαίρωσε τρία άτομα σκοτώνοντάς τα και τραυμάτισε άλλα τρία. Ο 26χρονος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε έξι ξεχωριστές περιπτώσεις για συνολικά έντεκα εγκλήματα μεταξύ του Ιουνίου 2015 και του Ιανουαρίου 2020, και παρόλο που ήταν επιλέξιμος για απέλαση, δεν στάλθηκε πίσω στη χώρα καταγωγής του λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η υπόθεση του Καίρι Σαανταλάχ χτυπά στο επίκεντρο των συζητήσεων για την εσωτερική ασφάλεια [...] στο δίλημμα μεταξύ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αλλοδαπούς εγκληματίες και της ευρύτερης συλλογικής ασφάλειας του βρετανικού κοινού» αναφέρει η έκθεση. 

Μεταξύ των συστάσεων που διατυπώθηκαν από το νεοσυντηρητικό think tank είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την έννοια των απάνθρωπων και εξευτελιστικών μεταχειρίσεων στον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να οικοδομήσουν εγκαταστάσεις δικαιοσύνης συμβατές με απελάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και να δημιουργήσουν μια ειδική ομάδα για την αναθεώρηση του ασύλου. 

Υποστήριξε επίσης την αυτόματη απέλαση οποιουδήποτε αλλοδαπού καταδικασμένου για φυλετικά ή θρησκευτικά αδικήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Tags:
Ηνωμένο Βασίλειο, Βρετανία, Μεγάλη Βρετανία, τρομοκρατία, απέλαση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK