01:33 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το Reuters ανέφερε στις 12 Ιανουαρίου ότι ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν πως έχει σχέσεις με τη διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαβάντ Ζαρίφ απάντησε μέσω Twitter στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μετά τις δηλώσεις του ότι η Αλ Κάιντα έχει δημιουργήσει μια νέα εγχώρια έδρα στο Ιράν χωρίς ωστόσο να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία.

Σε μια έντονη απάντηση ο Ζαρίφ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς που φέρονται ότι βασίζονται σε στοιχεία μυστικών υπηρεσιών ως «φαντασιόπληκτους» προσθέτοντας ότι «ο κύριος ψεύδομαι, εξαπατώ και κλέβω [αναφερόμενος στον Πομπέο] τερματίζει με θλιβερό τρόπο την καταστροφική καριέρα του με φιλοπόλεμα ψέματα».

Τα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν δύο ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Πομπέο θα μπορούσε να εμφανίσει αποχαρακτηρισμένα στοιχεία σχετικά με τη δολοφονία στην Τεχεράνη τον Αύγουστο ενός άνδρα που θεωρούνταν ότι ήταν ο δεύτερος διοικητής της Αλ Κάιντα.

Η δολοφονία αναφέρθηκε από τους «New York Times» τον Νοέμβριο, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για ένα υψηλόβαθμο μέλος της Αλ Κάιντα, τον Αμπού Μοχάμεντ αλ-Μασρί, το οποίο πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς πράκτορες στην ιρανική πρωτεύουσα. Παρά ταύτα, η Τεχεράνη απέρριψε την έκθεση, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα εντός της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει άρθρα μετά την περίοδο των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών που υποδηλώνουν ότι η απερχόμενη κυβέρνηση μπορεί να προετοιμάζεται για μια σύγκρουση της τελευταίας στιγμής με το Ιράν, με τον Τραμπ να ρωτά τους συμβούλους του σχετικά με «επιλογές για ανάληψη δράσης κατά της κύρια πυρηνικής τοποθεσίας του Ιράν».

Το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο συμβούλους του Τζο Μπάιντεν, ότι η απερχόμενη κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει τον εκλεγμένο Πρόεδρο να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τεχεράνη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία.

Tags:
Αλ Κάιντα, ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, Ζαβάντ Ζαρίφ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK