13:36 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Πρόκειται για τη σημαντικότερη δίκη κατά της μαφίας εδώ και τρεις δεκαετίες, η οποία διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη σε πόλη της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία.

Με κατηγορούμενους περίπου 350 μέλη της Ντράνγκετα, άρχισε το πρωί της Τετάρτης η μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας της Καλαβρίας που έχει γίνει εδώ και πάνω από 30 χρόνια στην Ιταλία.

Η δικαστής Τιτσιάνα Μάκρι ανέγνωσε τα ονόματα των συνηγόρων υπεράσπισης και των κατηγορουμένων, ενώ η δίκη γίνεται υπό την καθοδήγηση του διάσημου εισαγγελέα Νικόλα Γκρατέρι σε μια μεγάλη αποθήκη που έχει διαμορφωθεί ειδικά για το σκοπό αυτό στη Λαμέτσια Τέρμε, μια πόλη της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία.

Οι βασικές κατηγορίες αφορούν λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, εκβιασμούς και εγκλήματα αίματος, ενώ μεταξύ των περισσότερων από 350 κατηγορούμενων βρίσκονται μέλη της Ντράνγκετα, αλλά και τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και επιχειρηματίες. 

Οι περισσότεροι θα βρεθούν στο εδώλιο μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην σπάνια αυτή δίκη έχουν κληθεί 900 μάρτυρες και θα παραστούν 400 δικηγόροι, ενώ διεξάγεται στην καρδιά της πιο φτωχής από τις ιταλικές περιφέρειες εναντίον μιας τρομερής εγκληματικής οργάνωσης που ελέγχει τις ροές της κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη. 

Ο αρχηγός Λουίτζι Μαγκούζο

Αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Λουίτζι Μαγκούζο και θα κάτσει στο εδώλιο των κατηγορουμένων, ενώ έχει ήδη περάσει σχεδόν 20 χρόνια στη φυλακή. Μαζί του στο «σκαμνί» και δεκάδες άλλοι με προσωνύμια αντάξια ταινίας του Χόλιγουντ: «Λύκος», «Κοντόχοντρος», «Ξανθούλης», «Κατσικούλα».

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διάσημος εισαγγελέας Γκρατέρι, η δίκη αποτελεί «ένα ορόσημο στην οικοδόμηση ενός τείχους εναντίον των μαφιών στην Ιταλία».

Μάρτυρες σπάνε την ομερτά

Η πιο διάσημη «μακρά δίκη» κατά της μαφίας είχε στο στόχαστρο την Κόζα Νόστρα και διεξήχθη το 1986-87 στο Παλέρμο, ενώ οδήγησε στην καταδίκη 338 κατηγορουμένων.

Ωστόσο, οι δικαστές Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο είχαν δολοφονηθεί στη συνέχεια από τη μαφία.

Γεγονός σπάνιο για την Ντράνγκετα, η οποία οικοδομήθηκε πάνω σε δεσμούς αίματος και τιμωρεί ανελέητα τους «μεταμελημένους», 58 μάρτυρες κατηγορίας δέχθηκαν να σπάσουν την ομερτά, το νόμο της σιωπής, και αποκάλυψαν τα μυστικά της φατρίας του Μανκούζο και των συνεργατών της. 

Τα εγκλήματα και ο τζίρος

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους συνελήφθησαν σε επιδρομές της αστυνομίας τον Δεκέμβριο 2019 στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία.

Το φάσμα των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται είναι ευρύ: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φόνος και απόπειρα φόνου, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τοκογλυφία, κατάχρηση εξουσίας, κλεπταποδοχή και ξέπλυμα χρημάτων.

Στην Καλαβρία, η μαφία έχει διεισδύσει σε σχεδόν όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής, τα δημαρχεία, τα νοσοκομεία, τα κοιμητήρια, ακόμη και τα δικαστήρια, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Οι αρχές υπολογίζουν σε 150 τον αριθμό των οικογενειών της Ντράνγκετα και σε τουλάχιστον 6.000 τα μέλη και τους συνεργάτες της στην Καλαβρία, ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται αλλού στον κόσμο, κυρίως στη Νότια Αμερική και τη Νέα Υόρκη. Ο ετήσιος τζίρος τους ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γκρατέρι.

Tags:
δίκη, μαφία, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK