00:34 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η αποχώρηση του κόμματος του Ρέντσι από την κυβέρνηση πυροδότησε μια νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία, η οποία μέχρι στιγμής είναι αμφίβολο πότε και πώς θα μπορούσε να λήξει.

Σε πολιτική αβεβαιότητα έχει «βυθιστεί», για ακόμη μία φορά, η Ιταλία, μετά την αποχώρηση του κόμματος του Ματέο Ρέντσι από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που έχει πλήξει ιδιαίτερα τη χώρα. 

Ο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του «Italy Alive» αποχωρεί από την κυβέρνηση, εξαπολύοντας επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα. 

Και μπορεί το κόμμα του Ρέντσι να είναι μικρό, εντούτοις ο Κόντε εξαρτάται από αυτό, προκειμένου να διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. 

Τώρα, ο Κόντε καλείται να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση, με την απόφαση του Ρέντσι να θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και την ιταλική οικονομία, η οποία δέχεται ήδη τις πιέσεις της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους στην Ιταλία και έχει ωθήσει την οικονομία της στη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία

Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να «ξημερώσει» στην Ιταλία, ο Κόντε θα μπορούσε να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με σκοπό να επιδιώξει τον άμεσο επαναδιορισμό του στο «τιμόνι» μιας ανασχηματισμένης κυβέρνησης. 

Πέρα από μία νέα κυβέρνηση υπό τον Κόντε, πάντως, θα μπορούσε να αναδειχθεί και νέος πρωθυπουργός ή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. 

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, κάτι που θα προϋπέθετε την εξεύρεση νέων υποστηρικτών στη Γερουσία.

Σημειωτέον ότι ο Κόντε δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις και υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη ότι είναι έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του. 

Είναι πιθανό, επομένως, ο Κόντε να επιλέξει να κερδίσει χρόνο, καθυστερώντας την ανάληψη δράσης για λίγες ημέρες. 

Πολλοί οι είναι οι αναλυτές, μάλιστα, που εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία θα επιβιώσει με κάποιο τρόπο και αυτό γιατί ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν ήττα για όλα τα μέλη της κυβέρνησης. 

Και αυτό αφορά και στο κόμμα του Ρέντσι, του οποίου οι επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις είναι αποθαρρυντικές. 

Ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκλογών

Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ιταλία δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην αγορά, καθώς, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, οποιαδήποτε τέτοια ένδειξη θα έπληττε το επενδυτικό κλίμα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η προσφυγή στις κάλπες σε αυτή τη φάση θα αναδείκνυε, πιθανόν, νικητή τον Ματέο Σαλβίνι και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του, «Λέγκα του Βορρά».

Ο ίδιος ο Σαλβίνι, μάλιστα, κάλεσε σήμερα σε εκλογές, έκβαση που εντούτοις θα προκαλούσε παρατεταμένη αβεβαιότητα, κάτι που ο Ματαρέλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει, δεδομένης μάλιστα και της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Tags:
παραίτηση, Τζουζέπε Κόντε, εκλογές, κρίση, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK