16:47 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να εντείνει την πίεση κατά της Κίνας τις τελευταίες βδομάδες, με νέες κυρώσεις να έρχονται εν μέσω του εμπορικού πολέμου και των αλληλοκατηγοριών σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εισήγαγε νέους περιορισμούς εναντίον μιας σειράς Κινέζων επιχειρηματιών και αξιωματούχων σε μια προσπάθεια να «υπερασπιστεί» τα συμφέροντα των χωρών της Νότιας Σινικής Θάλασσας καθώς και τις θαλάσσιες αξιώσεις τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβάλλει περιορισμούς θεώρησης βίζα σε άτομα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων στελεχών κρατικών επιχειρήσεων και αξιωματούχων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος [...] που είναι υπεύθυνοι ή συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας διεκδικήσεις, κατασκευές ή στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» δήλωσε ο Πομπέο την Πέμπτη.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν επίσης την προσθήκη της Εθνικής Υπεράκτιας Πετρελαϊκής Εταιρείας της Κίνας στη μαύρη λίστα εμπορίου της Ουάσινγκτον, για «τον ρόλο της στην εκστρατεία της Κίνας εναντίον άλλων διεκδικητών για πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νότιας Σινικής θάλασσας αξίας 2,5 τρισ. δολαρίων» πρόσθεσε ο Πομπέο.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Κίνα ότι έστειλε αλιευτικούς στόλους και σκάφη ενεργειακής έρευνας που συνοδεύονταν και από στρατιωτικά σκάφη για επιχειρήσεις «σε ύδατα που διεκδικούσαν κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας». Στο πλαίσιο αυτό, ο Πομπέο υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα «σταθεί με τα κράτη της περιοχής για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων τους».

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο δεν έχει ακόμα απαντήσει στην απόφαση και τις νέες κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Tags:
Νότια Σινική Θάλασσα, κυρώσεις, βίζα, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK