11:47 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει θέση παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει στην ατζέντα του συμβουλίου, σύμφωνα με τη Ρωσία.

Η παραχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του καθεστώτος παρατηρητή δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Αρκτικού Συμβουλίου, δήλωσε την Πέμπτη ο πρεσβευτής της Ρωσίας, υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Κόρτσνοφ, ο οποίος είναι ανώτερος αξιωματούχος της Μόσχας στο εν λόγω συμβούλιο.

Η ΕΕ υπέβαλε αίτηση για καθεστώς παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο το 2013, αλλά η απόφαση εκκρεμεί ακόμη.

«Η παραχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του καθεστώτος παρατηρητή δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Αρκτικού Συμβουλίου» δήλωσε ο Κορτσόνοφ στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant». Ωστόσο, η Μόσχα θα χαιρέτιζε μια «υπεύθυνη προσέγγιση» εκ μέρους των Βρυξελλών, όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την ανταλλαγή τεχνολογίας στο πλαίσιο των επενδυτικών σχεδίων του Αρκτικού Συμβουλίου που αφορούν, ειδικότερα, την ακτινοβολία και την εξάλειψη των συσσωρευμένων περιβαλλοντικών ζημιών, δήλωσε ο απεσταλμένος.

«Η κατάργηση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για έργα, που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τη βιώσιμη και αρμονική ανάπτυξη της Αρκτικής, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την επίτευξη κοινών στόχων» δήλωσε ο Κορτσόνοφ.

Τα νεότερα πυραυλικά συστήματα S-400 Triumph
Τμήμα πληροφοριών υποστήριξης στην περιοχή της Βαλτικής

Η ΕΕ έκοψε τη χρηματοδότηση του Αρκτικού Συμβουλίου ως μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση με την Ουκρανία το 2014. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μπλοκ, ενώ όλα τα παράκτια κράτη του Αρκτικού Συμβουλίου εκτός από τη Δανία είναι παραγωγοί πετρελαίου, «το αρκτικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μόνο στη Νορβηγία και τη Ρωσία. Ειδικά στη Ρωσία». Η περικοπή της χρηματοδότησης του οργανισμού ήταν ο τρόπος των Βρυξελλών να εμποδίσει την ανάπτυξη των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μόσχα στην Αρκτική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τρία από τα κράτη της στο Αρκτικό Συμβούλιο (Δανία, Φινλανδία και Σουηδία) και άλλα πέντε ως κράτη παρατηρητές (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Κάτω Χώρες και Ισπανία). Τα μέλη του συμβουλίου περιλαμβάνουν επίσης τον Καναδά, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Tags:
ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Μόσχα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Δανία, φυσικό αέριο, Πετρέλαιο, κυρώσεις, Ρωσία, Αρκτικό Συμβούλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK