10:12 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές των Παλαιστινίων από το 2006 όταν νίκησε η Χαμάς.

Οι πρώτες εκλογές από το 2006 θα διεξαχθούν μέσα στη χρονιά για τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκάντς προχώρησε σε μια σπάνια κίνηση έγκρισης εκατοντάδων παλαιστινιακών αδειών οικοδομής, καθώς ενέκρινε ταυτόχρονα 800 νέα ισραηλινά έργα κατασκευής εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζεται πως, οι συγκεκριμένες θα είναι οι πρώτες παλαιστινιακές εκλογές από το 2006, όταν η Χαμάς, μια ομάδα που θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ και πολλές δυτικές χώρες, κέρδισε την ψηφοφορία στη Γάζα.

Ο Αμπάς δήλωσε σε δήλωση ότι «ήταν απαραίτητο να επισπευσθεί η διεξαγωγή ενός ολοκληρωμένου εθνικού διαλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι παλαιστινιακές φατρίες χωρίς εξαίρεση», σύμφωνα με την εφημερίδα Times του Ισραήλ.

Ο Μουκχαϊμάρ Αμπού Σαάντα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζάρ της Γάζας, δήλωσε στους Times, «Το διάταγμα δείχνει ότι έχουμε εισέλθει σε ένα νέο επίπεδο σοβαρότητας όσον αφορά την προθυμία διεξαγωγής εκλογών».

Πως θα διεξαχθούν οι εκλογές

Αν και μένουν πολλά να διευθετηθούν για τις εκλογικές διαδικασίες, σύμφωνα με το σχέδιο του Αμπάς, ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα  για τα μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

Ένας δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου, για τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και ένας τρίτος γύρος για το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο στις 31 Αυγούστου.

Ορισμένα θέματα που πρέπει να τακτοποιηθούν, περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχεται ασφάλεια στα εκλογικά τμήματα, μια συμφωνία για μη πολιτικές συλλήψεις και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου εκλογικού συμβουλίου που θα είναι αποδεκτό από όλα τα κόμματα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας που διεξήχθη πριν από λίγες εβδομάδες, διαπίστωσε ότι εάν διεξαχθούν εκλογές αύριο, το 38% των ψηφοφόρων θα ψηφίσει υπέρ της Φατάχ ενώ το 34% θα ψηφίσει υπέρ της Χαμάς. Ο Αμπάς πιθανότατα θα έχανε από τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίεχ, ο οποίος θα κέρδιζε το 50% των ψήφων, στο 43% του κατεστημένου φορέα, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, είναι απίθανο η Χαμάς να μπορέσει να καθιερώσει τον πρωταρχικό έλεγχο στη Δυτική Όχθη, η οποία χωρίζεται από τη Γάζα από το Ισραηλινό έδαφος.

Η νίκη της Χαμάς το 2006 ήρθε μετά από χρόνια μαχητικών αγώνων που κατάφεραν να αναγκάσουν και τους 8.000 Ισραηλινούς εποίκους να εκκενώσουν τη Λωρίδα της Γάζας. Η επακόλουθη κυβέρνηση ενότητας που ιδρύθηκε με τη Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας κατέρρευσε αμέσως μετά τις εκλογές.

Tags:
Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ Αμπάς, Φατάχ, Χαμάς, Ισραήλ, εκλογές, Παλαιστίνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK