09:52 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με πληροφορίες η επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να συζητήσει με το Ιράν για επιστροφή στη συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά του Ιράν.

Το έδαφος για συνομιλίες με το Ιράν για πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία, επίσημα γνωστή ως JCPOA, προετοιμάζουν αξιωματούχοι της επερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν.

Την πληροφορία μετέδωσε το κανάλι 12 του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρεται να ενημέρωσαν το Τελ Αβίβ για το θέμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι «εκ μέρους του [Μπάιντεν]» έχουν αρχίσει να «μάχονται με το Ιράν» για πιθανή επιστροφή του JCPOA.

Το κανάλι 12, ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι πραγματικά συζητείται.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται πως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει τις ΗΠΑ στη συνθήκη του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA), εάν το Ιράν θα συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας.

Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές, που υποδήλωναν ότι εκπρόσωποι αραβικών κρατών και το Ισραήλ προέτρεψαν τον Μπάιντεν να τους αφήσει να συμμετάσχουν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την πυρηνική συμφωνία JCPOA.

Σύμφωνα με το κανάλι 12, το Ισραήλ ενδιαφέρεται για «μια βελτιωμένη και μακροπρόθεσμη πυρηνική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει περιορισμούς στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τη φερόμενη ιρανική δραστηριότητα που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Ενώ ο Μπάιντεν άφηνε υπαινιγμούς πως η επιστροφή της Ουάσινγκτον στο JCPOA είναι εύλογη, δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του, εάν επανέλθει στη συμφωνία, «θα εντείνει και θα επιμηκύνει τους πυρηνικούς περιορισμούς του Ιράν, καθώς και να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα πυραύλων».

Το τελευταίο ήταν κάτι που η Τεχεράνη υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί και ο Ιρανός πρόεδρος Ροχάνι τόνισε ότι ο Μπάιντεν «το γνώριζε καλά» αυτό.

Το Ιράν ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ, να άρει τις αυστηρές κυρώσεις εναντίον της χώρας πριν από την αμοιβαία επιστροφή στο JCPOA.

«Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιστρέψουν στο JCPOA χωρίς να αρθούν κυρώσεις, αυτό θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό, διότι [τότε η Ουάσινγκτον] θα υπέβαλε ένα νέο αίτημα για άρση κάθε απαγόρευσης», δήλωσε ο Καμάλ Κχαραζί, πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του Ιράν, νωρίτερα την εβδομάδα.

Η συμφωνία και η αποχώρηση από την κυβέρνηση Τραμπ

Η JCPOA, επίσης γνωστή ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν, που περιλαμβάνει οκτώ ακόμα συμβαλλόμενες χώρες, (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση) και υπογράφηκε το 2015, προβλέποντας την Τεχεράνη θα μειώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα ανακούφιση των κυρώσεων.

Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Η μονομερής κίνηση του Τραμπ, ώθησε το Ιράν να απομακρυνθεί από τις πυρηνικές του δεσμεύσεις, ανακοινώνοντας τον Ιανουάριο ότι η χώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει στον εμπλουτισμό του ουρανίου έως και 20% καθαρότητα.

Tags:
συνομιλίες, Ισραήλ, JCPOA, συμφωνία, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, Τζο Μπάιντεν, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK