19:35 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Στην έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας χαρακτηρίζεται «σοκαριστική» η «περιορισμένη εξουσία» του ΠΟΥ.

Τις αδυναμίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έφερε στο φως η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητων ειδικών την οποία παρήγγειλε ο ΟΗΕ.

Στην ενδιάμεση έκθεση που παρουσίασε η ανεξάρτητη ομάδα για την προετοιμασία και την απάντηση στην πανδημία, υπό την προεδρία της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και της πρώην Προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ, γίνεται λόγος για ανεπαρκή μέσα και «περιορισμένη εξουσία» απέναντι στα κράτη.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τόσο ο ΠΟΥ όσο και η Κίνα θα μπορούσαν να αντιδράσουν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά τον Ιανουάριο του 2020, προκειμένου ο φονικός ιός να μην εξελιχθεί σε πανδημία.

Στο έγγραφο ωστόσο αποκαλύπτεται επίσης πως η ειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «δεν είχε επαρκή μέσα προκειμένου να εκπληρώσει ό,τι αναμένεται από αυτήν», ενώ δεν έχει καμία εξουσία καταναγκασμού.

«Στο τέλος της ημέρας, ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να επιβάλει οτιδήποτε ή να πραγματοποιεί έρευνα σε μία χώρα» ξεκαθάρισε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Σε περίπτωση εμφάνισης μιας νέας ασθένειας, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο ΠΟΥ είναι να ζητήσει να προσκληθεί και να ελπίσει ότι θα προσκληθεί».

Η ανεξάρτητη ομάδα δεν διστάζει να χαρακτηρίζει επίσης «σοκαριστική» την «περιορισμένη εξουσία» του ΠΟΥ όσον αφορά στα ξεσπάσματα ασθενειών ώστε «να είναι σε θέση να αναπτύξει τοπικά μέσα υποστήριξης και ανάσχεσης».

«Οι προτροπές για συνεργασία είναι ανεπαρκείς για να διασφαλίσουν μια αποτελεσματική συμμετοχή των κρατών [...] με την επιθυμητή πειθαρχία, διαφάνεια και ταχύτητα» αναφέρεται ακόμα στην έκθεση.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Λιβερίας δήλωσε:

«Όλα τα κράτη-μέλη στρέφονται στον ΠΟΥ για να έχουν μια ηγεσία, έναν συντονισμό και συστάσεις, αλλά δεν του δίνουν την εξουσία, την πρόσβαση και όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση για να το επιτύχει. Είναι σαφές πως αυτό δεν λειτουργεί».

Η επιτροπή εκτιμά τέλος πως το παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για πανδημίες δεν έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες.

«Ήταν έναν μήνα μετά την προειδοποίηση που δόθηκε στην Ουχάν που το διεθνές σύστημα σήμανε την πιο ισχυρή προειδοποίησή του για την επιδημία» κατέληξε η Κλαρκ.
Tags:
έκθεση, ΠΟΥ, πανδημία, κορονοϊός, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK