14:12 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Στη συμφωνία New START αναφέρθηκε, την Τρίτη (19/01), ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και είπε ότι η επερχόμενη διοίκηση θα συνεργαστεί με τη Ρωσία «πολύ γρήγορα» με σκοπό την επέκτασή της.

Η επερχόμενη διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να συνεργαστεί με τη Ρωσία «πολύ γρήγορα» σχετικά με την επέκταση της Συνθήκης για τη Μείωση των Νέων Στρατηγικών Όπλων (New START), όπως δήλωσε κατά την ακρόασή του ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. 

Χαρακτηριστικά, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, την Τρίτη (19/01, τοπική ώρα), ο Μπλίνκεν δήλωσε:

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά μόνο όταν ο εκλεγμένος Πρόεδρος, αύριο (20/01), γίνει Πρόεδρος. Είναι, επίσης, όμως, και κάτι για το οποίο πρέπει να δεσμευτούμε πολύ πολύ γρήγορα επειδή η προθεσμία πλησιάζει σύντομα. Θα επιδιώξουμε την επέκταση, ο εκλεγμένος Πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει για τη διάρκεια».

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν επαίνεσε τη Ρωσία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της βάσει της τελευταίας συμφωνίας ελέγχου των όπλων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε το εξής:

«Με βάση αυτά που έχω δει, με βάση όσα ανέφερε η κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τη New START, η Ρωσία προόδευσε στις υποχρεώσεις της. Η New START δεν είναι κάποιο είδος δώρου που δίνουμε στους Ρώσους, καθώς έχει να κάνει με τα συμφέροντά μας από την άποψη του ότι μας δίνει ένα προβλέψιμο ανώτατο όριο στον πυρήνα των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και μας δίνει τεράστια πρόσβαση σε δεδομένα και επιθεωρήσεις που διαφορετικά δεν θα είχαμε».

Ωστόσο, ο Μπλίνκεν κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρχαν προκαταρκτικές επαφές με τη ρωσική πλευρά για το θέμα, καθώς η ομάδα του Μπάιντεν τήρησε την αρχή του «ένας Πρόεδρος κάθε φορά».

«Η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα αποθαρρύνει τη Ρωσία»

Σε άλλο σημείο των όσων είπε ο Μπλίνκεν, αναφέρθηκε σε πιθανή ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει τη Ρωσία.

Χαρακτηριστικά, ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε:

«Εάν μια χώρα όπως η Γεωργία είναι σε θέση να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης και εάν μπορεί να συμβάλει στη συλλογική μας ασφάλεια, ναι, η πόρτα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή».

Ωστόσο, ο ίδιος είπε, επίσης, ότι διαφωνεί με το ότι η προσχώρηση της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε πόλεμο μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας.

Μάλιστα, ο Μπλίνκεν ανέφερε:

«Στην πραγματικότητα πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω ότι όσον αφορά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που η Ρωσία έχει αποδειχθεί επιθετική εναντίον χωρών, που δεν βρίσκονται στην πραγματικότητα κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».

Tags:
new START, πυρηνικά όπλα, Ρωσία, ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK