02:39 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 21
Βρείτε μας

«Η έφεση από την κυβέρνηση Τραμπ την τελευταία ημέρα της στην εξουσία και μια μέρα πριν την ορκωμοσία της νέας, ήταν κίνηση ματ που ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση Μπάιντεν να "τελειώσει" τον Τζούλιαν» λένε νομικοί και ακτιβιστές με την Επιτροπή Υπεράσπισης του Ασάνζ.

Τελευταία ημέρα της προεδρίας του, εχθές, κι ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη δαμόκλειο σπάθη της δικαιοσύνης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του, το όνομά του να αμαυρώνεται διεθνώς και τη δημοτικότητά του σε ιστορικά χαμηλά, ασχολήθηκε με τον Ασάνζ! Τυχαίο;

Μέχρι και το τελευταίο λεπτό της λήξης της διορίας για το δικαίωμα της έφεσης στην ιστορική απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου (4ης Γενάρη 2021) να μην εκδώσει στις ΗΠΑ τον βραβευμένο Αυστραλό δημοσιογράφο και εκδότη των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, η κυβέρνηση Ντόναλντ Τράμπ είχε διαρρεύσει ότι παλαντζάριζε μεταξύ της έφεσης και της απόδοσης χάριτος.

Ακόμη και σιλικονάτες σταρ, όπως η Πάμελα Αντερσον, δήλωναν χαμογελαστές σε τηλεπαράθυρα ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος οδεύει προς μια «ηρωική έξοδο» δίνοντας χάρη, παρότι ο ίδιος ο Ασάνζ δεν προτίθετο να την κάνει αποδεκτή. Υπήρχε βαρύς όρος απ' την πλευρά του Τραμπ, που αντίκειται στη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές των Wikileaks: να αποκαλύψει την πηγή των sms της Κλίντον.

Και ιδού: την τελευταία ημέρα της προεδρίας του και μια μέρα πριν την ορκωμοσία του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο δις παραπεμφθείς σε δίκη απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, παρότι οι αποκαλύψεις των Wikileaks ξεμπρόστιαζαν την κυβέρνηση Ομπάμα- Μπάιντεν και τη «μισητή» του Χίλαρι Κλίντον, έκανε ένα βήμα πίσω και υποχώρησε σε αυτό που το αμερικάνικο βαθύ κράτος πρόσταζε ρητά.

«Αν δεν το έκανε, θα είχε πιθανότατα απέναντί του το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο που τώρα αναλαμβάνει εξουσία και τον καταδιώκει. Ο Τραμπ ήθελε να σώσει το τομάρι του» μας σχολιάζει από το Ηνωμένο Βασίλειο η Νίκη Kωσταντινίδου, δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αυστραλίας (Βικτώρια) και Βόρειας Ιρλανδίας, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει «βροχή» προσφυγών για την υπόθεση Ασάνζ κατά της αρχιδικαστού της.

Η έφεση από τον Τραμπ ήταν δωράκι και κίνηση Μπάιντεν στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Εξαρχής μέλη της ομάδας νομικών συμβούλων του Ασάνζ και της διεθνούς καμπάνιας υποστήριξής του, με έδρα το Λονδίνο, ήξεραν ότι ο νομικός εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης θα κάνει έφεση στην απόφαση μη έκδοσής του. Η τελική απόφαση απαιτούσε μια άνωθεν εντολή. Πολιτική εντολή.

Τελικά, η εντολή δόθηκε. «Και πλέον αναλαμβάνει το νομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης, έτσι ώστε στο εξής η νέα πολιτική εξουσία που μισεί τον Τζούλιαν να λέει, νίβοντας τας χείρας, "εμείς δεν αναμειγνυόμαστε" στην υπόθεση Ασάνζ, πηγαίνει με τον αυτόματο. Μην μας εγκαλείτε εμάς για κάτι» προσθέτει η κα Κωνσταντινίδου. «Και θα παίζει αυτό το θέατρο μέχρι ο Ασάνζ να πεθάνει».

Η μαχητική νομικός δεν θεωρεί τυχαίες ούτε τις ημερομηνίες. «Η έφεση από την κυβέρνηση Τραμπ την τελευταία ημέρα της στην εξουσία και μια μέρα πριν την ορκωμοσία της νέας, ήταν δωράκι που ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση Μπάιντεν να "τελειώσει" τον Τζούλιαν ισχυριζόμενη ότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της από την προηγούμενη ηγεσία», υπογραμμίζει η νομικός, που διακρίνει ότι το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διώκεται και χάνει τον έλεγχο, την ώρα που οι διώκτες του ανέλαβαν το Κράτος, δεν είναι κάτι ασύνδετο με την απόφαση της τελευταίας στιγμής να μην δοθεί χάρη στον Ασάνζ (σε απόλυτο δε κοντράστ με την κραυγαλέα χάρη που έσπευσε να δώσει στον σύμβουλό του και θεωρητικό του Τραμπισμού Στηβ Μπάνον, για το σκάνδαλο του εράνου 25 εκατ. για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό).

Τι αναμένεται στα επόμενα στάδια της χαμένης, όπως φαίνεται, από κάθε άποψη υπόθεσης Ασάνζ; «Η έφεση των ΗΠΑ πρέπει να στοιχειοθετηθεί εντός των προσεχών 14 ημέρων» μας εξηγεί η κα Κωνσταντινίδου. «Σε αυτή τη φάση, η πλευρά Ασάνζ δεν μπορεί ακόμα να κάνει έφεση. Αργότερα, θα ακολουθήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο» συνεχίζει.

«Οι δικηγόροι της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν 10 ημέρες για να στοιχειοθετήσουν την έφεση, και αμέσως μετά δίνονται άλλες δέκα ημέρες στην ομάδα Ασάνζ να κινηθεί προτού προχωρήσει κι άλλο η υπόθεση» διευκρινίζει η παθιασμένη υποστηρίκτρια των Wikileaks και ακτιβίστρια με την Επιτροπή Υπεράσπισης του Ασάνζ στο Λονδίνο Έμμυ Μπάτλιν.

«Αλλά τα προγνωστικά δεν είναι ευοίωνα. Μετά την απόφαση της 4ης Ιανουαρίου, ο Τζούλιαν έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος. Αντί για αυτό κρατείται υπό άθλιες συνθήκες στις φυλακές Μπελμάρς, όπου κινδυνεύει σοβαρά η υγεία του» προσθέτει η κα Κωνσταντινίδου. «Κανείς δεν ξέρει αν θα αντέξει χωρίς θέρμανση μέσα στον χειμώνα και χωρίς να του έχουν δοθεί τα χειμωνιάτικά του ρούχα, όπως έχουμε καταγγείλει. Αν ζήσει, έχουμε κι άλλο δρόμο. Με νέες εφέσεις, νέες αναβολές, νέες απορρίψεις».

Επιμένει η νομικός στο «αν ζήσει», γιατί ο κορονοϊός επελαύνει στις φυλακές-κολαστήριο, παρόλα τα ψευδή στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν.

Υπόθεση Ασάνζ: «Τον έχουν εξοντώσει»

«Με απόφαση της μη αποφυλάκισής του, βλέπουμε την εξουσία του κατεστημένου, ελέω θεού και κράτους, πάνω στη ζωή ενός ανθρώπου. Αποφασίζουν αν θα ζήσει ή όχι αυτός ο άνδρας, που οι ΗΠΑ επιμένουν να εκδοθεί για να εκτίσει 175 χρόνια στις φυλακές τους, υπό συνθήκες βασανιστηρίων» επισημαίνει η Έμμυ Μπάτλιν, η οποία προεξοφλεί ότι «ο Τζούλιαν είτε θα πεθάνει λόγω των κακουχιών στις φυλακές-κολαστήριο του Λονδίνου, καθώς είναι και σωματικά και ψυχολογικά πολύ ταλαιπωρημένος τα τελευταία 10 χρόνια, είτε θα αυτοκτονήσει».

«Τον έχουν εξοντώσει. Θα είναι ανθρωποκτονία και η αυτοκτονία. Και έφεση να κάνει, είναι θέμα της δικαστού αν θα τη δεχτεί. Έχει απορρίψει παλαιότερες αιτήσεις του για έφεση» μας πληροφορεί, ανατρέχοντας στις «σοκαριστικές μαρτυρίες της συζύγου του», για τις συνθήκες κράτησής του. «Δεν έχουν θέρμανση το βράδυ και δεν μπορεί να κοιμηθεί ο Τζούλιαν, γιατί κρυώνει. Είναι δραματικές οι συνθήκες. Και σε αυτές, προσθέστε και τα 81 κρούσματα κορονοϊού, μεταξύ των συγκρατουμένων, παρότι σε εισαγγελικό έγγραφο γίνεται λόγος για μόλις δυο περιστατικά. Ο Ασάνζ κινδυνεύει».

Γιατί δεν αποφυλακίστηκε, όμως, ενώ οι νομικοί του το ζήτησαν, με την καταβολή εγγύησης; «Υποστηρίζουν ότι φοβούνται πως θα δραπετεύσει στο Μεξικό, όπου του δίνεται άσυλο. Αυτά λέει το βρετανικό δικαστήριο. Δεν είναι η αλήθεια».

Η αλήθεια, σύμφωνα με την κα Μπάτλιν, είναι ότι «ο Τζούλιαν παραμένει ο καλύτερος υπερασπιστής του εαυτού του και των Wikileaks», παρότι η εικόνα του, στο δικαστήριο, στις 4 Ιανουαρίου, δεν ήταν καλή.

«Με τη μάσκα ήταν δύσκολο να καταλάβεις ακριβώς την κατάστασή του, αλλά τα μαλλιά του ήταν ανακατωμένα, δεν είχε προσέξει, όπως άλλες φορές, τον εαυτό του» αποκαλύπτει η κα Μπάτλιν, που τελικά έδωσε τη δική της άδεια εισόδου εντός της δικαστικής αίθουσας στη σύντροφο του Ασάνζ, καθώς δεν είχε άλλη πρόσβαση! «Δεν επέτρεπαν, φανταστείτε, στη ίδια τη γυναίκα του να μπει μέσα. Δεν μίλησε καθόλου ο ίδιος, αλλά ήταν εμφανώς θυμωμένος».

Όσο κρατείται στις φυλακές Μπελμάρς, καταλήγει η κα Μπάτλιν, «δεν μπορεί να έχει τακτική επαφή με τους δικηγόρους του, δεν μπορεί να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Και σκοπεύουν να τον κρατήσουν μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο Ανώτερο Δικαστήριο».

Πότε θα γίνει αυτό; «Κανείς δεν ξέρει» μας απαντά η Νίκη Κωνσταντινίδου. «Μπορεί σε έξι οκτώ μήνες!» συμπληρώνει η Μπάτλιν. «Μπορεί από το Ανώτατο Δικαστήριο (High Court) η υπόθεση να φτάσει στο ακόμη πιο υψηλό δικαστήριο (Supreme Court) και έτσι να σέρνεται η υπόθεση Ασάνζ για χρόνια».

Tags:
ορκωμοσία Μπάιντεν, Τζο Μπάιντεν, Τραμπ, COVID-19, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, Δίκη Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK