09:22 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σε συνέντευξή του, την Τετάρτη (20/01, τοπική ώρα), ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τη «δαιμονοποίηση» της Βενεζουέλας και είπε πως η Εθνοσυνέλευση της χώρας του θα μελετήσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε την Τετάρτη (20/01, τοπική ώρα) ότι έχει δώσει οδηγίες μελέτης των δυνατοτήτων δημιουργίας νέων σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. 

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Μαδούρο, η Βενεζουέλα απολαμβάνει μια καλή σχέση με την αμερικανική κοινωνία, την πανεπιστημιακή της κοινότητα, τα συνδικάτα και τα αφροαμερικανικά κινήματα.

Χαρακτηριστικά, ο Προέδρος της Βενεζουέλας είπε σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε μέσω Twitter:

«Ζητώ από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεπεράσει τη δαιμονοποίηση της μπολιβαριανής επανάστασης και του Νικολάς Μαδούρο και να γυρίσει τη σελίδα των ψεμάτων, της δαιμονοποίησης και του μίσους εναντίον της Βενεζουέλας. [...] Θεωρώ σημαντικό η Εθνοσυνέλευση, ως νομοθετικό όργανο της χώρας, η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής ειδικότερα, να μελετήσει και να υιοθετήσει νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την έναρξη νέων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας. [...] Θέλουμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με μια σχέση σεβασμού, αμοιβαιότητας και μέλλοντος».

​Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη διοίκηση Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν, είπε κατά την ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ, την Τρίτη (19/01), ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να αλλάξει τη θέση της όσον αφορά στην αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινού ηγέτη αυτής της χώρας. 

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να επιβάλουν πιο στοχευμένες κυρώσεις στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας έτσι ώστε «το καθεστώς να αισθανθεί τον πόνο αυτών των κυρώσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον Μαδούρο για «καταπίεση» του λαού της Βενεζουέλας.

Μάλιστα, η διοίκηση Τραμπ είχε επιβάλει πολλές κυρώσεις εναντίον του λατινοαμερικάνικου κράτους, στοχεύοντας στη βιομηχανία πετρελαίου και σε αξιωματούχους κοντά στον Μαδούρο.

Ο τελευταίος γύρος κυρώσεων, που δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, στοχεύει συνολικά τρία άτομα, 14 οντότητες και έξι πλοία για «τους δεσμούς τους με ένα δίκτυο που προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας».

Tags:
Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο, ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK