02:07 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2032)
0 0 0
Βρείτε μας

«Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική αποτελούν πολύ υψηλό κίνδυνο» τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική αποτελούν υψηλό κίνδυνο λόγω της συνεχιζόμενης μεταδοτικότητας και πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυστηρότερα μέτρα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα με το Κέντρο, η μεταδοτικότητα των τριών μεταλλάξεων θα αυξήσει τα ποσοστά των κρουσμάτων, έχοντας ως αποτέλεσμα να νοσηλευτούν περισσότεροι άνθρωποι και να αυξηθούν οι αριθμοί των θανάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Ο συνολικός κίνδυνος με την εισαγωγή και την εξάπλωση των μεταλλάξεων αξιολογείται ως υψηλός και πολύ υψηλός» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το ECDC καλεί τα κράτη-μέλη του να υιοθετήσουν αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά των μεταλλάξεων και να ενισχύσουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τη συνεχή ιχνηλάτηση.

«Αντί για χαλαρούς περιορισμούς όπως τα lockdowns, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να επιβάλλουν ακόμα αυστηρότερα μέτρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «τα μη απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να αποφεύγονται».

ECDC: Θετικά νέα για την Ελλάδα για αριθμό κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας

Βελτίωση ως προς τον αριθμό κρουσμάτων τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2021 και τον δείκτη θετικότητας για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου εμφανίζει η Ελλάδα σύμφωνα με τους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Όπως προκύπτει από τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στην σελίδα του ECDC, η Ελλάδα έχει σαφώς καλύτερη θέση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση σε δυο βασικές μετρήσεις: τον αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τους δυο πρώτες εβδομάδες του έτους και τον δείκτη θετικότητας για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
© Φωτογραφία : ECDC
Αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

Η Ελλάδα είναι στην πλειοψηφία της «κίτρινη» στην καταγραφή του αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, η οποία σε συνδυασμό με το ποσοστό των θετικών τεστ, αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης βρίσκεται στο «κόκκινο» στον αριθμό κρουσμάτων (κατηγορία υψηλού κινδύνου που προκύπτει αν τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 κατοίκους σε συνδυασμό με 4% θετικά τεστ, ή αν τα κρούσματα είναι περισσότερα των 150 ανά 100.000 κατοίκους).

Αριθμός κρουσμάτων/αριθμός τεστ
© Φωτογραφία : ECDC
Αριθμός κρουσμάτων/αριθμός τεστ

Στο «πράσινο» παραμένουν Ήπειρος, Ιόνιο και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, ενώ η υπόλοιπη χώρα είναι «κίτρινη». Καμία περιφέρεια σε κατάσταση υψηλού κινδύνου.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2032)
Tags:
κρούσματα, COVID-19, πανδημία, μετάλλαξη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK