05:08 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε πως αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως ηγέτη της Βενεζουέλας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν το ίδιο.

Ψήφισμα που που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό ηγέτη του λατινοαμερικάνικου έθνους, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, το ψήφισμα αρνείται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των κοινοβουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Νικολάς Μαδούρο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκδόθηκε την Πέμπτη: «Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 391 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 177 αποχές, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της δόλιας Εθνοσυνέλευσης που ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2021 βάσει του [...] μη δημοκρατικών εκλογών. Οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, να αναγνωρίσουν κατηγορηματικά τη συνταγματική συνέχιση της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας του 2015 και του νόμιμου προσωρινού Προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό».

Οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, που κέρδισε η σοσιαλιστική συμμαχία του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου του Σιμόν Μπολιβάρ, που περιλαμβάνει το κόμμα του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δέχθηκαν μποϊκοτάζ από το μπλοκ της αντιπολίτευσης του Γκουαϊδό, ο οποίος ανακήρυξε τον εαυτό του ως προσωρινό ηγέτη της χώρας στις αρχές του 2019 εν μέσω της απότομης πολιτικής κρίσης.

Tags:
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χουάν Γκουαϊδό, Νικολάς Μαδούρο, Βενεζουέλα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK