04:45 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Με άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προτρέπει την κυβέρνηση Μπαίντεν να μη χάσει την ευκαιρία συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Προτροπή προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να «επιλέξει έναν καλύτερο δρόμο» από τον προκάτοχό του και να επιστρέψει στη «Γη των Ελεύθερων» και στην πυρηνική συμφωνία του 2015 πριν εξαφανιστεί η ευκαιρία για την κυβέρνηση, απηύθυνε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ εξέφρασε την προτροπή προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, μέσω ενός άρθρου που έγραψε και που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foreign Affairs, όπου σημείωσε πως, εάν οι ΗΠΑ επανέλθουν στη συμφωνία, «το Ιράν θα επιστρέψει επίσης στην πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας». Ωστόσο, ο Ιρανός αξιωματούχος συνέχισε να προειδοποιεί ότι «αν η Ουάσινγκτον επιμένει να αποδεσμεύεται από παραχωρήσεις, τότε αυτή η ευκαιρία θα χαθεί».

Όπως γράφει στο άρθρο του ο Ζαρίφ: «Το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά τις πυρηνικές του δυνατότητες από τον Μάιο του 2019 - αλλά το έχει πράξει σε πλήρη συμμόρφωση με την παράγραφο 36 της πυρηνικής συμφωνίας, η οποία επιτρέπει στο Ιράν να «παύσει να εκτελεί τις δεσμεύσεις του» στο πλαίσιο της συμφωνίας σε περίπτωση που ο άλλος υπογράφων σταματήσει να εκτελεί το δικό του».

Οι όροι που θέτει ο Ζαρίφ

Ο Ζαρίφ αναφέρει στο άρθρο ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση Μπάιντεν να «συγκεντρώσει την πραγματική πολιτική βούληση στην Ουάσινγκτον, για να δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να γίνουν πραγματικοί εταίροι στις συλλογικές προσπάθειες».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα απαιτούμενα μέτρα για τη διάσωση του ρόλου των ΗΠΑ ως υπογράφων της συμφωνίας του 2015, περιλαμβάνουν «άνευ όρων άρση» όλων των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και εκείνες που επιβλήθηκαν εκ νέου όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το JCPOA το 2018, αφού ισχυρίστηκε ότι παραβιάστηκαν οι όροι και ότι η συμφωνία ήταν θανατηφόρα λανθασμένη.

Μοναδική η ευκαιρία σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό

Στους συμμετέχοντες της ακόμη ενεργού συμφωνίας περιλαμβάνονται η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με τη σειρά του, το Ιράν θα αντιστρέψει όλα τα διορθωτικά μέτρα που έχει λάβει μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία. Οι υπόλοιποι υπογράφοντες στη συμφωνία θα αποφασίσουν τότε, εάν θα πρέπει να επιτραπεί στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν την έδρα στο τραπέζι που εγκατέλειψε το 2018», γράφει ο Ζαρίφ. «Εξάλλου, οι διεθνείς συμφωνίες δεν είναι περιστρεφόμενες πόρτες, και δεν είναι αυτόματο δικαίωμα επιστροφής σε συμφωνία με διαπραγμάτευση - και να απολαμβάνουμε τα προνόμιά της - αφού κάποιος αποχωρεί απλώς για  μια ιδιοτροπία» σημειώνει.

«Οι ευκαιρίες - και μάλιστα οι θυσίες - που κάναμε για να διασφαλίσουμε τη συμφωνία, δεν μπορούν να αναιρεθούν. όχι τώρα, ούτε ποτέ. Δεν μπορούν να υπάρξουν επαναδιαπραγματεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιμείνουν ότι «το δικό μου είναι δικό μου και το δικό σας είναι διαπραγματεύσιμο» και να αναμένουν να έχουν στο πλάι τους το Ιράν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Το παράθυρο ευκαιρίας για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα. Η πρωτοβουλία εναπόκειται στην Ουάσινγκτον» υπογράμμισε.

Το Ιράν έτοιμο για επαφές και για άλλα θέματα

Εκτός από την πυρηνική συμφωνία, ο Ζαρίφ εξήγησε επίσης πως ζητήματα της Μέσης Ανατολής πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν από τους «λαούς της περιοχής, όχι από εξωτερικούς… ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν το προνόμιο να ηγηθούν ή να υποστηρίξουν μελλοντικές συνομιλίες».

Τα σχόλια του Ζαρίφ έρχονται μόλις δύο ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του Μπάιντεν και τρεις ημέρες αφότου ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι η ομάδα του Μπάιντεν επιδιώκει να ξεκινήσει μια νέα πυρηνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή του Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου.

Tags:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, Ζαβάντ Ζαρίφ, JCPOA, συμφωνία, Τζο Μπάιντεν, ΗΠΑ, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK