21:25 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Απέρριψε τις κατηγορίες για οποιαδήποτε ανάμειξη των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Πέμπτη (04/02, τοπική ώρα), και τόνισε πως «τέτοιες δηλώσεις αντιτίθενται στις συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Πέμπτη (04/02, τοπική ώρα), απέρριψε τις κατηγορίες υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για συμμετοχή της Ουάσινγκτον στην απόπειρα πραξικοπήματος, το 2016, και τόνισε ότι «τέτοιες δηλώσεις αντιτίθενται στις συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε:

«Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, στην Τουρκία, και το καταδίκασαν αμέσως. Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για το αντίθετο που έγιναν από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους είναι εντελώς ψευδείς».

​Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός μίλησε για τον υποτιθέμενο ρόλο των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς μόνο λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα, το ισχυρίστηκε και στην τουρκική τηλεόραση.

Αναλυτικά, ο Σοϊλού δήλωσε, την Πέμπτη (04/02), στην εφημερίδα «Hürriyet»:

«Είναι απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου (2016). Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση FETÖ με εντολή των ΗΠΑ. Μια ημέρα δεν είχε περάσει από το πραξικόπημα, όταν είπα ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από όλα αυτά και ότι αυτή η δαιμονική οργάνωση είχε διεθνή υποστήριξη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Τουρκία έστειλε «εκατοντάδες» εντάλματα αναζήτησης για τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Interpol, αλλά όλα απορρίφθηκαν.

Το πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι οι εισαγγελείς της χώρας εξέδωσαν, την Τρίτη (02/02), εντάλματα σύλληψης για 363 φερόμενα μέλη της FETÖ.

Πάντως, ο ίδιος ο Γκιουλέν καταδίκασε το πραξικόπημα και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με αυτό.

Tags:
πραξικόπημα στην Τουρκία, πραξικόπημα, Τουρκία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK