15:39 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (214)
0 10
Βρείτε μας

Νέος πρωθυπουργός της Λιβύης εκλέχθηκε ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης στη Γενεύη.

Εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης ψήφισαν για Πρόεδρο του Συμβουλίου της Προεδρίας τον Μοχάμεντ Μένφι και τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας. 

Ο Μένφι είναι διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα και Ντμπεϊμπά είναι επιχειρηματίας, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη των δυτικών φυλών.

Η εκλογή τους έγινε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη σήμερα.

Όλοι οι υποψήφιοι για τις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις δεσμεύτηκαν πριν από την ψήφο να μην αιτηθούν εκλογές πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Οι επόμενες εθνικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την ελπίδα ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της Λιβύης και της περιοχής γενικότερα εξέφρασε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα, όντας άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τέλος, σημειώνει πως για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Το tweet Μητσοτάκη

Σε σχετική ανάρτηση προχώρησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter.

«Η εκλογή μιας νέας ενωμένης κυβέρνησης της Λιβύης από το LPDF στη Γενεύη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη γειτονική μας χώρα. Συγχαρητήρια στη νέα ηγεσία. Όλοι οι φορείς πρέπει να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο» σημειώνει.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (214)
Tags:
πρόεδρος, πρωθυπουργός, μεταβατική κυβέρνηση, Κυβέρνηση, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK