20:44 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι καθαρά ειρηνικό, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) βρήκαν νέα στοιχεία για «αδήλωτες πυρηνικές δραστηριότητες» του Ιράν.

Σύμφωνα με τρεις διπλωματικές πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal (WSJ), οι διεθνείς επιθεωρητές κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε δύο τοποθεσίες στο Ιράν το περασμένο φθινόπωρο βρήκαν «δείγματα» που φέρεται να περιείχαν ίχνη ραδιενεργού υλικού.

Οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας ισχυρίστηκαν ότι αυτό αποδεικνύει ότι το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αν και εν είναι ξεκάθαρη η «ακριβής φύση των ευρημάτων».

Πάντως, ούτε η Τεχεράνη ούτε η Ουάσιγκτον δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το θέμα, ενώ το Ιράν έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες ότι επιδιώκει να κατασκευάσει ατομική βόμβα, επιμένοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Προ ημερών ο Καζέμ Καριμπαμπάντι, μόνιμος εκπρόσωπος του Ιράν στον ΔΟΕΑ στη Βιέννη, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είχε αρχίσει να εγκαθιστά προηγμένα IR-6 σςν υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, κάτι που απαγορεύεται βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Tags:
πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK