00:31 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1579)
0 21
Βρείτε μας

Στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λόγω της «αναποτελεσματικότητάς» του σε ηλικιωμένους και μεταλλάξεις το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παραμένει η ανησυχία, αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca τόσο στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών όσο και απέναντι στο μεταλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού.

Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται να εξετάσει ξανά το εμβόλιο που δημιούργησε η βρετανική εταιρεία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στον πληθυσμό της τον από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ και άλλες χώρες της ΕΕ άναψαν το «πράσινο φως», με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα να το εγκρίνουν ωστόσο μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ενώ το Βέλγιο κατέβασε τον πήχη ακόμα και χαμηλά (κάτω από τα 55), καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.

Παράλληλα, χθες, Κυριακή (07/02), η Νότια Αφρική ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, το οποίο θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, λόγω της δημοσίευσης μελέτης που κάνει λόγο για «περιορισμένη αποτελεσματικότητά του» κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό μόλις 22% κατά των ήπιων μορφών της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά των σοβαρών μορφών.

«Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μεταδοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, για την έρευνα.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της AstraZeneca εξέφρασε, σε επικοινωνία με το AFP, τη βεβαιότητα ότι το εμβόλιο θα προστατεύει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας.

Σήμερα, Δευτέρα (08/02), πάντως η επιτροπή ειδικών σε θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ, μετά από τηλεδιάσκεψη, αναμένεται να ανακοινώσει τις προσωρινές της συστάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτού του εμβολίου.

«Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους» σημειώνει ο ΠΟΥ.

Όπως και να 'χει, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα (70%) κατά μέσο όρο από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η οποία ξεπερνά το 90%.

Λόγω τεχνολογίας ωστόσο είναι πιο φθηνό, αλλά και πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού, λόγω… αποθήκευσης, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1579)
Tags:
ΠΟΥ, AstraZeneca, COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο, εμβόλια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK