10:38 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ποσό της περιουσίας της Βασίλισσας Ελισάβετ δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ, αλλά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

Κυβερνητικά έγγραφα που βρέθηκαν στα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύπτουν ότι ο ιδιωτικός δικηγόρος της βασίλισσας Ελισάβετ πίεσε τους πολιτικούς να αλλάξουν τη νομοθεσία, ώστε τα περιουσιακά της στοιχεία να παραμείνουν κρυφά από το κοινό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian» την Κυριακή. 

Έπειτα από μια φερόμενη παρέμβαση από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, οι συντηρητικοί υπουργοί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τεντ Χιθ συμπεριέλαβαν μια ρήτρα στον νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να δώσει εξαίρεση σε εταιρείες που ανήκουν σε «αρχηγούς κρατών» από τη νέα νομοθεσία για την εταιρική διαφάνεια. 

Τα σχετικά δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι δικηγόροι που ενεργούν για λογαριασμό της Αυτού Μεγαλειότητας επικαλέστηκαν μια αποκαλούμενη «συμφωνία συναίνεσης» της Βασίλισσας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο βασιλεύς μονάρχης ενημερώνεται εάν ένας νόμος μπορεί να επηρεάσει είτε τα βασιλικά δικαιώματα είτε τα ιδιωτικά συμφέροντα πριν από την έγκριση του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα αρχειοθετημένα έγγραφα, τον Νοέμβριο του 1973 η Βασίλισσα ανησυχούσε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για διαφάνεια στις εταιρικές συμμετοχές θα ανοίξει τα οικονομικά της προς δημόσια κριτική.

Ο ιδιωτικός δικηγόρος της Βασίλισσας Μάθιου Φάρερ ανέφερε ότι μίλησε με υπαλλήλους του τότε Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας σχετικά με τα προτεινόμενα νέα μέτρα στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι η Βασίλισσα ανησυχούσε για την πιθανότητα να αποκαλυφθούν οι ιδιωτικές της επενδύσεις.

Ένας δημόσιος υπάλληλος με το όνομα Ντράκερ ανέφερε στις 9 Νοεμβρίου ότι μίλησε με τον κ. Φάερε, ο οποίος του εξέφρασε την ανησυχία του πελάτη του «για τον κίνδυνο αποκάλυψης στους διευθυντές μιας εταιρείας ως προς τους μετόχους και το ευρύ κοινό».

Στη συνέχεια, η Ντάουνινγκ Στριτ πρότεινε τη συμπερίληψη μιας πρόσθετης ρήτρας στη νομοθεσία που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να απαλλάξει συγκεκριμένες εταιρείες από την υποχρεωτική αποκάλυψη των μετόχων. Μετά τις γενικές εκλογές της ίδιας χρονιάς που έθεσαν το Εργατικό Κόμμα στην εξουσία, η κυβέρνηση Χάρολντ  Γουίλσον διατήρησε το νομοσχέδιο αναλλοίωτο και έγινε νόμος το 1976.

Ένας εκπρόσωπος της Βασίλισσας είπε στον «Guardian» ότι «η συναίνεση της Βασίλισσας είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία, με ρόλο κυριαρχίας καθαρά τυπικό. Η συναίνεση χορηγείται πάντοτε από τον μονάρχη όταν ζητείται από την κυβέρνηση».

«Το εάν απαιτείται η συναίνεση της Βασίλισσας αποφασίζεται από το κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από τον βασιλικό οίκο, σε θέματα που θα επηρέαζαν τα συμφέροντα του θρόνου, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής ιδιοκτησίας και των προσωπικών συμφερόντων του μονάρχη».

«Εάν απαιτείται συναίνεση, το νομοσχέδιο τίθεται, κατά σύμβαση, στον κυρίαρχο για να παραχωρήσει αποκλειστικά έπειτα από συμβουλές των υπουργών και ως ζήτημα δημοσίου μητρώου»

Παρά το ότι η χρήση του συστήματος συναίνεσης συνήθως καταγράφεται στο κοινοβούλιο με το όνομα «Hansard» πριν από την τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, δεν μπορεί να βρεθεί σχετική κοινοποίηση για το νόμο του 1976.

Μια τέτοια εξαίρεση δόθηκε σχεδόν αμέσως μετά την έγκριση του νόμου σε μια εταιρεία που ονομάζεται Bank of England Nominees Limited, η οποία ελέγχεται από κορυφαίους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία στο παρελθόν έχει θεωρηθεί ως μια πιθανή πιθανή δίοδος διοχέτευσης των μετοχών της βασίλισσας.

Tags:
λόμπινγκ, επενδύσεις, Κυβέρνηση, Ηνωμένο Βασίλειο, βασίλισσα Ελισάβετ, Ελισάβετ Β'
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK