23:31 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2035)
0 10
Βρείτε μας

Η Νότια Αφρική προχωρά στην αναστολή εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca καθώς μελέτη έδειξε περιορισμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού.

Η Νότια Αφρική «παγώνει» το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έπειτα από μελέτη που δείχνει ότι το εν λόγω εμβόλιο παρέχει ελάχιστη προστασία έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης της COVID-19.

«To εμβόλιο αποδείχθηκε πως προστατεύει απέναντι στην COVID-19, αλλά όχι ενάντια στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Zweli Mkhize, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή.

«Αποφασίσαμε να "παγώσουμε" προς το παρόν το εν λόγω εμβόλιο, καθώς χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω κλινικές μελέτες» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «Financial Times», η μελέτη προήλθε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής Witwatersrand, αλλά και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να δείχνουν πως το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νέας αφρικανικής μετάλλαξης. 

Παρότι κανείς από τους 2.000 που συμμετείχαν στη μελέτη δεν έχει νοσηλευτεί με σοβαρά συμπτώματα ή πεθάνει, 39 κόλλησαν τον ιό: οι 19 είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και 20 είχαν λάβει placebo. Αυτοί οι αριθμοί καθιστούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη ήπιων περιπτώσεων ουσιαστικά στατιστικά ασήμαντη, αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μελέτη είναι πολύ περιορισμένη.

Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία αναγνώρισε τα απογοητευτικά αποτελέσματα της μελέτης, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πρώιμο για να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα.

Σημειώνεται πως η Νότια Αφρική είναι μια από τις πιο πληγείσες χώρες με 1,45 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και πάνω από 46.000 θανάτους. Ωστόσο, η νέα αφρικανική μετάλλαξη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία καθώς εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εκφράζει την αισιοδοξία της καθώς εντός των επόμενων εβδομάδων ακόμα περισσότερα εμβόλια πρόκειται να είναι διαθέσιμα στη χώρα.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2035)
Tags:
Νότια Αφρική, κορονοϊός, εμβόλιο, AstraZeneca
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK