17:29 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Καρλ Χαρτ είναι γονέας, καθηγητής ψυχολογίας στο Columbia και χρήστης ηρωίνης, κάτι που παραδέχεται ανοιχτά και μέσα από το βιβλίο του «Drug Use for Grown-Ups».

Το αμφιλεγόμενο ζήτημα των «ψυχαγωγικών ναρκωτικών» πραγματεύεται ο Carl Hart (Καρλ Χαρτ) στο βιβλίο του «Drug Use for Grown-Ups» («Χρήση Ναρκωτικών για Ενήλικες»), εκφράζοντας την άποψη ότι οι κίνδυνοι της χρήσης ναρκωτικών ουσιών για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι, σε μεγάλο βαθμό, υπερεκτιμημένοι. 

«Εισέρχομαι στο πέμπτο έτος ως τακτικός χρήστης ηρωίνης. Δεν έχω πρόβλημα με τη χρήση ναρκωτικών. Ποτέ δεν είχα. Κάθε μέρα, αντεπεξέρχομαι στις γονικές, προσωπικές και επαγγελματικές ευθύνες. Πληρώνω τους φόρους μου, είμαι εθελοντής στην κοινότητά μου σε τακτική βάση και συμβάλλω στην παγκόσμια κοινότητα ως ένας ενημερωμένος και ενεργός πολίτης» αναφέρει ο 54χρονος συγγραφέας του βιβλίου και καθηγητής ψυχολογίας στο Columbia University στις ΗΠΑ. 

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει, και μόνο από τον τίτλο του βιβλίου, είναι προφανές: δεν είναι τα ναρκωτικά, ακόμη και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, επικίνδυνα για την υγεία;  

Ο Carl Hart παραθέτει τη θέση του, από τον πρόλογο κιόλας του βιβλίου: «Στη διάρκεια της μεγαλύτερης των 25 ετών καριέρας μου, έχω ανακαλύψει ότι τα περισσότερα σενάρια για τη χρήση των ναρκωτικών προκαλούν μικρή ή καθόλου βλάβη και ότι κάποια λογικά σενάρια για τη χρήση των ναρκωτικών είναι στην πραγματικότητα επωφελή για την υγεία και λειτουργία του ανθρώπου». 

Ο Αμερικανός συγγραφέας μίλησε στο «Observer» του «The Guardian» και κληθείς να σχολιάσει τις συνέπειες της ανοιχτής παραδοχής του για τη χρήση ηρωίνης, είπε: «Μπορώ να ζω με περισσότερη ειλικρίνεια. Μπορώ να κοιτάζομαι στον καθρέφτη...». 

Εν τω μεταξύ, αναλύοντας τη θέση που εκφράζει και στο βιβλίο του, αναφέρει ότι «εάν επικεντρωθείς μόνο στη βλάβη που προκαλούν τα ναρκωτικά, τότε θα καταλήξεις με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τη χρήση ναρκωτικών». 

Και παρομοιάζει τη συγκεκριμένη περίπτωση με την οδήγηση: εάν η συζήτηση για τα αυτοκίνητα περιστρεφόταν κυρίως γύρω από τα τροχαία, όπως λέει, τότε η γενική εντύπωση για τα αυτοκίνητα θα ήταν ότι είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται. 

Ο ίδιος τονίζει ότι η χρήση ναρκωτικών δεν είναι επιβλαβής εάν γίνει με υπευθυνότητα. Όσο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υπευθυνότητα, ο Carl Hart προτείνει ένα είδος «άδειας» όπως ισχύει με την οδήγηση.

«Μπορεί να πρέπει να περάσεις από τεστ ή διαγωνισμό, προκειμένου να λάβεις την άδεια για να αγοράσεις ναρκωτικά για ατομική χρήση, όπως ηρωίνη, MDMA, κοκαΐνη» σημειώνει.
Tags:
συγγραφέας, ηρωίνη, βιβλίο, ναρκωτικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK