15:26 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 13
Βρείτε μας

Ουδέποτε η Μεγάλη Βρετανία εγκατέλειψε την Κύπρο, καθώς αποτελεί πρώην αποικία της και μέρος της Κοινοπολιτείας της, τονίζει πολιτικός παράγων από την Κύπρο αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της Μεγάλης Βρετανίας για την Κύπρο επιβεβαιώνουν τόσο διπλωματικές πηγές στη Μεγαλόνησο όσο και η εντυπωσιακή κινητικότητα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντομίνικ Ραάμπ, τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της άτυπης πενταμερούς Συνόδου που συγκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη, στις αρχές Μαρτίου, για το μέλλον του Κυπριακού, με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία).

Η Βρετανία μπαίνει ξανά δυναμικά στο προσκήνιο, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αποτυπώνουν οι δηλώσεις και πρόσφατες συνομιλίες του Ντομίνικ Ραάμπ.

Ο ίδιος πραγματοποίησε ήδη διμερείς συνομιλίες στην Κύπρο, την Πέμπτη, με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες. Νωρίτερα είχε συνομιλήσει με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και την Τουρκία. «Πριν από τις άτυπες συνομιλίες του ΟΗΕ μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου τόνισα την ανάγκη επίδειξης ευελιξίας από όλες οι πλευρές» έγραψε ο βρετανός ΥΠΕΞ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, αργά την Τετάρτη.

«Η αποτυχία επίτευξης διευθέτησης του ζητήματος μετά από τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελούσε κανέναν και θα αποβεί επιζήμια για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας αλλά και τα ενεργειακά projects στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά αμέσως μετά από τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. «Γι' αυτό καλώ εκ νέου όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες με προθυμία και να επιδείξουν ευελιξία ως προς την επίτευξη ενός συμβιβασμού» επέμεινε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Πώς εξηγείται το ενδιαφέρον της Βρετανίας για το Κυπριακό

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ο «επιθετικός» τρόπος με τον οποίο επιδιώκει να αναλάβει ρόλο ηγετικό στις εξελίξεις στο νησί η Μεγάλη Βρετανία, η οποία διά στόματος Ραάμπ δηλώνει, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις «έτοιμη να παράσχει την υποστήριξή της για να επιτευχθεί η ειρηνευτική συμφωνία, που αποτρεπόταν σχεδόν μισό αιώνα, πυροδοτώντας εντάσεις στα ζητήματα των ενεργειακών αποθεμάτων, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν υπάρχει κάτι περίεργο στην κινητικότητα αυτή, καθώς υπάρχει έντονη κινητικότητα από όλους τους παίχτες λόγω της πενταμερούς για το Κυπριακό» επισημαίνει στο Sputnik πολιτική πηγή στην Κύπρο.

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι την Κύπρο την είχαν αφήσει ποτέ οι Βρετανοί» τονίζει.

«Ποτέ δεν την άφησαν. Είναι πρώην αποικία και ανήκει στην Κοινοπολιτεία. Η Βρετανία είναι εξάλλου εγγυήτρια δύναμη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα είναι επομένως στην πενταμερή θεσμικά» πρόσθετε η ίδια πηγή.

«Επιπλέον, έχουμε ακόμα βρετανικές βάσεις και η Κύπρος ήταν πάντοτε σημαντικός εμπορικός εταίρος και λόγω των χιλιάδων Κύπριων φοιτητών που φοιτούν παραδοσιακά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή λοιπόν η κινητικότητα σχετίζεται με το ενδιαφέρον της Μεγάλης Βρετανίας μακροπρόθεσμα να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στην Κύπρο και μετά το Brexit και ιδιαίτερα να εξασφαλίσει το μέλλον των βάσεων» συνοψίζει η πολιτική πηγή.

Tags:
Κυπριακό, Brexit, στρατιωτικές βάσεις, Μεγάλη Βρετανία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK