16:39 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Ιταλίας καθώς ενδέχεται να αποδεχθεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού ήδη από σήμερα.

Μετά την εξασφάλιση ευρείας πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι οδεύει ολοταχώς για την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβει καθήκοντα ήδη από σήμερα.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να μεταβεί στο Κυρηνάλιο για να γνωστοποιήσει επισήμως την αποδοχή των πρωθυπουργικών καθηκόντων στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τον επέλεξε για να διαδεχθεί τον Τζουζέπε Κόντε που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Ο Μάριο Ντράγκι, ή Σούπερ Μάριο για τον ρόλο του στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ενδέχεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του και να ορκισθεί μέχρι την Κυριακή, για να επιστρέψει στις αρχές της εβδομάδας και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο, την ώρα που η Ιταλία πλήττεται σκληρά από την υγειονομική κρίση και σοβαρή ύφεση. 

«Τελική ευθεία για τον Ντράγκι» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του σημερινού φύλλου της Corriere della Sera, ενώ η Il Messaggero αναγγέλλει τη «Γέννηση της Κυβέρνησης Ντράγκι».

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε στον Μάριο Ντράγκι την εντολή διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο τα οποία του εξασφάλισαν ετερόκλητη πλειοψηφία. Τα κόμματα που συμμετέχουν είναι από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και φθάνουν μέχρι τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι περνώντας από το δεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S) έδωσε και αυτό το πράσινο φως στο πλαίσιο online ψηφοφορίας των μελών του, απαλλάσσοντας από το τελευταίο εμπόδιο την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Πάντως, ο Μάριο Ντράγκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με δυσκολίες, ενώ θα χρειαστεί κάποιες ημέρες για να καταλήξει στη σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Tags:
Κυβέρνηση, πρωθυπουργός, Ιταλία, Μάριο Ντράγκι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK