09:13 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το Ιράν επανέλαβε τον εμπλουτισμό ουρανίου τον Ιανουάριο, περίπου δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη το 2015.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ επιτέθηκε στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις προς την Τεχεράνη να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 πριν την ενδεχόμενη επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην τελευταία του δημοσίευση στο Twitter ο Ζαρίφ τόνισε απευθυνόμενος στην ομάδα «Ε3» δηλαδή τη Γαλλία, την Βρετανία και την Γερμανία που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία, ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να την παραβιάζουν συνεχίζοντας μάλιστα το καθεστώς κυρώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην παράγραφο 36 της πυρηνικής συμφωνίας (JCPOA), η οποία καθορίζει τον τρόπο επίλυσης των διαφορών μεταξύ των μερών, που περιλαμβάνουν επίσης τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο αναφέρει ότι εάν ένα μέρος έχει παραβεί τη συμφωνία και αυτό δεν διευθετηθεί εντός 80 ημερών, ο καταγγέλλων έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει.

«Με ποια λογική το Ιράν πρέπει να σταματήσει τα διορθωτικά μέτρα που έλαβε ένα ολόκληρο έτος μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να παραβιάζουν τη συμφωνία; Τι έχει κάνει η ομάδα Ε3 για να εκπληρώσουν [οι ΗΠΑ] τα καθήκοντά τους;» γράφει ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Η συμφωνία αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με την υπόσχεση να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα, πράγμα που θα επιβλέπεται από τον ΟΗΕ. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ και η ομάδα «Ε3» συμφώνησαν να άρουν τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Το 2018, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία, ισχυριζόμενος χωρίς στοιχεία ότι το Ιράν παραβίασε τους όρους. Η συμφωνία θέτει αυστηρά όρια στην ποσότητα και την καθαρότητα της παραγωγής ουρανίου του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία.

Καθώς η Ουάσινγκτον βρισκόταν πλέον εκτός της συμφωνίας, η κυβέρνηση Τραμπ εφάρμοσε εκ νέου κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, με τις ΗΠΑ να πιέζουν με επιτυχία τους συμμάχους τους να ακολουθήσουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Σε απάντηση, η Τεχεράνη άρχισε να απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας, αυξάνοντας την ποσότητα και την ποιότητα του ουρανίου της με σκοπό την ενδεχόμενη μελλοντική κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Tags:
Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, ΕΕ, ΗΠΑ, Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ, πυρηνική συμφωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK