00:23 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή της πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, το Sputnik μιλά με αναλυτές για το πόσο κοντά στη λύση βρισκόμαστε. Μπορούμε να περιμένουμε μεταστροφή κλίματος;

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου εκτιμάται ότι θα προγραμματιστεί τελικά η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, με ελάχιστες ελπίδες από την ελληνοκυπριακή πλευρά για την εξεύρεση λύσης.

Το σχήμα θα αποτελείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία), ενώ σε ρόλο παρατηρητή θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι θέσεις των δύο πλευρών στη συνάντηση για το Κυπριακό

Πρόκειται για την 6η πενταμερή στην ιστορία της Κύπρου από το 1960 -οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο- και θα διεξαχθεί αυτή τη φορά με τελείως διαφορετική ατζέντα από την τουρκική πλευρά.

Από τη μία πλευρά, η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπία πηγαίνει στη συνάντηση προτείνοντας  μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ από την άλλη η Τουρκία κάνει πλέον λόγο για δύο ανεξάρτητα κράτη στο νησί. 

Οι νέες διαπραγματευτικές θέσεις όπως εκφράζονται από το τουρκικό κράτος και τη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία που προέκυψε από τις εκλογές του φθινοπώρου στο ψευδοκράτος έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία στηρίζει παγίως η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας, όπως και η Ρωσία.

«Βασικό μειονέκτημα της πενταμερούς αποτελεί το ότι περιλαμβάνεται σε αυτή και η λεγόμενη κοινότητα των Τουρκοκυπρίων. Υπό την έννοια αυτή αναγνωρίζεται ένα καθεστώς οιονεί ισοτιμίας με το κυπριακό κράτος, τη μοναδική αναγνωρισμένη κρατική οντότητα στο νησί από τη διεθνή κοινότητα»
επισημαίνει στο Sputnik o αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Πολύκαρπος Αδαμίδης

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και ενεργές κυρώσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα απέναντι σε αξιωματούχους της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας για τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ο κορονοϊός άλλαξε την εξίσωση στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως είχε καταγράψει το ρεπορτάζ του Sputnik, και αφού αποχώρησαν οι εταιρείες (ΕΝΙ και Total, και ExxonMobil) που είχαν συμφωνήσει για τις γεωτρήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, άνοιξε ο δρόμος στα τουρκικά πλοία που βρέθηκαν στα αδειοδοτημένα οικόπεδα

Πολλά θα κριθούν, όπως εκτιμά ο κ. Αδαμίδης, από την έκθεση Μπορέλ που θα υποβληθεί τον Μάρτιο καθότι τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ζητήσει από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο λίστα με κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

«Πρόκειται για σοβαρή εκκρεμότητα που πρέπει να επιλυθεί σε κάθε περίπτωση και να καθορίσει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία που δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν». 

Τα περιθώρια σύγκλισης Ελλάδας - Τουρκίας στην πενταμερή 

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και καμία σύγκλιση αν η Τουρκία δεν αποφασίσει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να πάψει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αφού η Τουρκία επιδιώκει να έχει σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι δυνατόν να αρνείται να αναγνωρίσει ένα από τα κράτη-μέλη της. Πρέπει να πάψει τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ καθότι αυτές αποτελούν έγκλημα πολέμου, καθότι μπορεί να μη γίνονται σε καιρό πολέμου, αλλά υπονομεύουν την ειρήνη» τονίζει ο κ. Αδαμίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου:

«Είναι πολύ δύσκολο να οπισθοχωρήσει η Τουρκία από τις διεκδικήσεις της. Η Ελλάδα και η Κύπρος από θέση αρχής δεν έχουν τη δυνατότητα να πουν "όχι" στη διαπραγμάτευση και στο διάλογο, ωστόσο η Τουρκία θα θέσει άλλα θέματα στο τραπέζι. Εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να καταλήξουν κάπου».

Ο ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας στο Κυπριακό

Την άποψη ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε μία συζήτηση που θα αποβεί μοιραία για το Κυπριακό εξαιτίας του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας, εκφράζει στο Sputnik ο πρέσβης επί τιμή και έμπειρος διπλωμάτης, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που διετέλεσε στο παρελθόν Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

«Το βρετανικό σχέδιο που θα τεθεί στην Πενταμερή για το Κυπριακό έχει διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο: Προβλέπει την ύπαρξη δυο κυρίαρχων ανεξάρτητων κρατών, δηλαδή τη διχοτόμηση, κάτι αντίθετο με τις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα το τέταρτο άρθρο του σχεδίου αναφέρει ότι τα δύο κυρίαρχα κοινοτικά κράτη θα έχουν τη δυνατότητα να χαράσσουν εξωτερική πολιτική, να γίνονται μέλη διεθνών οργανισμών, να υπογράφουν συμφωνίες κλπ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τα δύο ανεξάρτητα κράτη».

Όπως αναφέρει ο κ. Χρυσανθόπουλος, η Μεγάλη Βρετανία «δικαίως εμπλέκεται ως εγγυήτρια δύναμη βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Όμως οι Άγγλοι επιθυμούν να βοηθήσουν την Τουρκία στα διχοτομικά της σχέδια. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν την παραμονή των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, στο νέο κράτος που θα δημιουργηθεί. Η ελληνική πλευρά δεν θα θέσει θέμα για την ύπαρξη τους. Παλαιότερα, τα σχέδια προτείνονταν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά ακόμα κι εκεί οι Βρετανοί έβαζαν το δάχτυλο τους».

Οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά

Πολύ κοντά στην επίλυση του Κυπριακού φαίνεται πως είχαν βρεθεί οι εμπλεκόμενες χώρες το καλοκαίρι του 2017, στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, καθότι σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία φαινόταν πιο διαλλακτική και έτοιμη να συζητήσει την αποστρατικοποίηση του νησιού με ανταλλάγματα.

Μιλώντας στο Sputnik, πριν από λίγο καιρό, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρώην ηγέτης της Κατεχόμενης Κύπρου (2005 - 2010), είχε υποστηρίξει ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών του Κραν Μοντανά το 2017, η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συμφώνησε να τροποποιήσει τις συμφωνίες εγγύησης και μάλιστα αποδέχθηκε την πρόταση του γενικού γραμματέα. Ο πρώην ηγέτης του ψευδοκράτους είχε επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στην τουρκοκυπριακή. Όπως τόνισε μάλιστα, μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων εκείνης της περιόδου, Μουσταφά Ακιντζί, διακόπηκαν και κατά συνέπεια σταμάτησε η διαδικασία της επίλυσης του Κυπριακού.

«Όσα λέγονται για τις προηγούμενες συμφωνίες είναι απλά εικασίες, αν δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Όσο κοντά και αν έφτασαν οι δύο πλευρές, είναι σαν να μην έχει γίνει κάτι τέτοιο» τονίζει ο κ. Αδαμίδης και συμπληρώνει:

«Το μοναδικό κράτος στο νησί είναι η Κυπριακή δημοκρατία, το 40% της οποίας τελεί υπό κατοχή και κάθε πολίτης της πρέπει να απολαμβάνει την ισότητα ανεξαρτήτως φυλής εθνικότητας και θρησκεύματος. Κανείς δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα των κατοίκων της Κύπρου και ότι θα απολαύσουν τα ίδια οφέλη από τον ορυκτό και υποθαλάσσιο πλούτο του νησιού. Όμως αυτό δεν μπορεί να μας οδηγεί σε επιλογές που θα δημιουργούν δεδομένα για την επόμενη ημέρα». 

«Μια οποιαδήποτε λύση δεν είναι λύση και μια κακή λύση επίσης δεν σηματοδοτεί τον τερματισμό ενός προβλήματος που παραμένει ανοιχτό εδώ και δεκαετίες. Είναι αδύνατο να υιοθετήσουμε κάτι που ενδεχομένως να ζημιώσει την Ελλάδα και την Κύπρο στο μέλλον και να ανοίξει την πόρτα σε νέα μελλοντικά προβλήματα» καταλήγει ο ίδιος.

Tags:
Ελλάδα, Τουρκία, Κυπριακό, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK