00:57 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι αρχές της Γουινέας στην Αφρική κήρυξαν ξέσπασμα επιδημίας του φονικού ιού Έμπολα, σημαίνοντας συναγερμό τόσο στη χώρα όσο και στον ΠΟΥ.

Το ξέσπασμα επιδημίας του φονικού ιού Έμπολα κήρυξαν οι αρχές της Γουινέας στην Αφρική, για πρώτη φορά από το προηγούμενο ξέσπασμα του ιού το 2016.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε πως υποστηρίζει τις αρχές της Γουινέας, όπου έχουν αναφερθεί τουλάχιστον τρεις θάνατοι από τον φονικό ιό.

Οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν το ξέσπασμα της επιδημίας την Κυριακή, στον νομό Γκουέκε, που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα από το Ντζενερόκε, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τις αρχές της Γουινέας και τον ΠΟΥ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ που εκδόθηκε την Κυριακή: «Οι αρχικές έρευνες διαπίστωσαν ότι μια νοσοκόμα από την τοπική υγειονομική μονάδα πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2021. Μετά την ταφή της, έξι άτομα που παρακολούθησαν την κηδεία ανέφεραν συμπτώματα που έμοιαζαν με Έμπολα και δύο από αυτά πέθαναν, ενώ οι άλλοι τέσσερις νοσηλεύτηκαν».

Από την πλευρά της Γουινέας, ο υπουργός Υγείας της χώρας συνταγματάρχης Ρέμι Λάμα δήλωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον τρία άτομα είχαν πεθάνει από τον Έμπολα στη χώρα, σύμφωνα με αρχικές αναφορές.

Ο Λάμα δήλωσε πως πρέπει να ολοκληρωθεί περαιτέρω ανάλυση στο Κόνακρι της πρωτεύουσας της Γουινέας, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα περιστατικά του Έμπολα. Η εφημερίδα «Africa Times» ανέφερε το Σάββατο ότι υπήρξαν τέσσερις θάνατοι από τον Έμπολα στη Γουινέα.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική δρ Ματσιντίσο Μοέτι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, ανέφερε πως «ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις αρχές για τη δημιουργία δομών δοκιμών, ανίχνευσης επαφών και θεραπείας ώστε να αντιδράσει με πλήρη ταχύτητα».

Σύμφωνα με τον Μοέτι, υπάρχουν τέσσερις ύποπτοι θάνατοι από τον Έμπολα στη Γουινέα.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Μοέτι σημείωσε πως: «Ανησυχώ πολύ για τις αναφορές για 4 ύποπτους θανάτους από Έμπολα στη Γουινέα. Το @WHO αυξάνει τις προσπάθειες ετοιμότητας και αντίδρασης σε αυτήν την πιθανή επανεμφάνιση του #Ebola στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που υπέφερε τόσο πολύ από τον Έμπολα το 2014».

​Ο ΠΟΥ έχει ήδη αρχίσει να υποστηρίζει τις αρχές της Λιβερίας, της Σιέρρα Λεόνε και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που είναι σε εγρήγορση εν μέσω αναφορών για αναδυόμενα νέα κρούσματα Έμπολα.

Tags:
Γουινέα, θάνατοι, επιδημία, κρούσματα, ΠΟΥ, Έμπολα, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK