12:54 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το Ιράν ξεκίνησε και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη το 2015.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Σαίντ Κατιμπζαντέχ δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να παραβλέψει περαιτέρω τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 εάν άλλα μέρη δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον σεβασμό του νόμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει τον τερματισμό όλων των επιθεωρήσεων για τα πυρηνικά από τον ΟΗΕ» δήλωσε ο Κατιμπζαντέχ αναφερόμενος σε έναν ιρανικό νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή στάση όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Όταν ο αξιωματούχος ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του υπουργού πληροφοριών του Ιράν την περασμένη εβδομάδα ότι η επίμονη δυτική πίεση θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη να αναζητήσει πυρηνικά όπλα, ο ίδιος τόνισε ότι «το Ιράν δεν έχει επιδιώξει και δεν θα επιδιώξει [να αναπτύξει] ποτέ πυρηνικά όπλα».

Το 2018, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία, ισχυριζόμενος χωρίς στοιχεία ότι το Ιράν παραβίασε τους όρους. Η συμφωνία θέτει αυστηρά όρια στην ποσότητα και την καθαρότητα της παραγωγής ουρανίου του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την Τεχεράνη να σταματήσει να εμπλουτίζει το ουράνιο και να επιστρέψει σε πλήρη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία, προτού συζητηθεί η επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών και η άρση κυρώσεων.

Τον Νοέμβριο, το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, ο οποίος υποχρεώνει την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στους πυρηνικούς της χώρους και να εντείνει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέρα από το όριο που ορίζεται στην πυρηνική συμφωνία, εάν δεν αρθούν κυρώσεις.

Tags:
πυρηνική συμφωνία, πυρηνικά όπλα, Τεχεράνη, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK