12:53 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τους επί χρόνια ισχυρισμούς για ανάμειξη της Γαλλίας στη φυγάδευση υπόπτων για τη σφαγή της Ρουάντα έρχεται να επιβεβαιώσει ένα νέο έγγραφο.

Το Παρίσι βοήθησε τους υπόπτους για τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994 να διαφύγουν ενώ φυλάσσονταν από γαλλική στρατιωτική δύναμη, αναφέρει διπλωματική πηγή σύμφωνα με το AFP, αναζωπυρώνοντας τους ισχυρισμούς της Ρουάντα πως η Γαλλία υποστήριξε κρυφά τις δυνάμεις των Χούτου.

Το έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο απεσταλμένος της Γαλλίας στη Ρουάντα και βρέθηκε στην κατοχή του AFP την Κυριακή από δικηγόρο που ερεύνησε τις ενέργειες της Γαλλίας κατά τη γενοκτονία, έδειξε ότι το Παρίσι γνώριζε ότι οι ύποπτοι είχαν καταφύγει σε μια «ανθρωπιστική ασφαλή ζώνη» που ελέγχεται από Γάλλους στρατιώτες. 

Οι στρατιώτες είχαν φτάσει τον Ιούνιο του 1994 στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Τυρκουάζ» με εντολή του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι σφαγές που άφησαν τουλάχιστον 800.000 ανθρώπους νεκρούς, κυρίως μεταξύ της εθνικής μειονότητας του Τούτσι.

Ο Γάλλος απεσταλμένος στη Ρουάντα Γιάνικ Ζεράρντ έγραψε στους προϊσταμένους του για να ρωτήσει τι να κάνει με τους υπόπτους γενοκτονίας, σε ένα τηλεγράφημα που βρέθηκε στα αρχεία ενός συμβούλου του Φρανσουά Μιτεράν, του τότε Γάλλου προέδρου.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή [...] παρά να τους συλλάβουμε ή να τους θέσουμε αμέσως σε κατ' οίκον περιορισμό για να περιμένουμε τις διεθνείς δικαστικές αρχές να αποφασίσουν την υπόθεσή τους» έγραψε ο Ζεράρντ, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τη γαλλική ερευνητική ιστοσελίδα Mediapart την Κυριακή.

Το τηλεγράφημα ανακαλύφθηκε από τον Φρανσουά Γκρανέ έναν δικηγόρο που συνεργάζεται με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων «Survie» και ο οποίος κέρδισε μια μακρόχρονη μάχη τον περασμένο Ιούνιο για να αποκτήσει επιτέλους πρόσβαση στα αρχεία του Μιτεράν.

Σε απάντηση, οι Γάλλοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών είπαν στον Γεράρντ: «Μπορείτε [...] να χρησιμοποιήσετε όλα τα έμμεσα κανάλια, ειδικά τις αφρικανικές επαφές σας, χωρίς να εκθέσετε τον εαυτό σας απευθείας, για να μεταδώσετε σε αυτές τις αρχές την επιθυμία μας να φύγουν από την ανθρωπιστική ασφαλή ζώνη».

«Θα παρατηρήσετε συγκεκριμένα ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη, θα καθορίσουν πολύ σύντομα πώς θα προχωρήσουμε με αυτές τις αποκαλούμενες αρχές» συνέχισε, αναφερόμενος στο πρώην καθεστώς Χούτου που είχε καταφύγει στη νοτιοδυτική Ρουάντα τα σύνορα με το τότε Ζαΐρ.

Η απάντηση υπογράφεται από τον Μπερνάρντ Έμι, σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού της Γαλλίας.

«Είναι το γραπτό αποδεικτικό στοιχείο που λείπει, ένα ουσιαστικό κομμάτι του παζλ» δήλωσε ο Γκρανέ στο AFP.

Η ένταση μεταξύ Ρουάντα και Γαλλία ήταν μεγάλη, καθώς το Παρίσι αρνούνταν τους ισχυρισμούς ότι συντάχθηκε με το καθεστώς των Χούτου και απέτυχε να σταματήσει τις εχθροπραξίες κατά των Τούτσι.

Ωστόσο, το 2019, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής ομάδας ιστορικών και ερευνητών για να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς, μια πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε ευρέως ως προσπάθεια αντιμετώπισης του ταραγμένου παρελθόντος της Γαλλίας στην Αφρική.

Ενώ η Ρουάντα δεν ήταν ποτέ γαλλική αποικία, οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις καλλιέργησαν στενούς δεσμούς μετά την ανεξαρτησία της χώρας από το Βέλγιο το 1962.

Tags:
εμφύλιος, απόρρητο έγγραφο, σφαγή, Γαλλία, Ρουάντα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK