21:07 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Εμβόλιο κορονοϊού (1556)
0 10
Βρείτε μας

Δεν φτάνει ο μαζικός εμβολιασμός με το σκεύασμα της Pfizer για να ανακόψει τη ραγδαία μετάδοση του ιού στο Ισραήλ από τους οποίους αποκλείει προκλητικά τους Παλαιστίνιους. Οι τελευταίοι ως μοναδική διέξοδο βλέπουν το ρωσικό Sputnik V, το οποίο ωστόσο ποτέ δεν θα φτάσει στη Γάζα, όπως μας αποκαλύπτει ο Παλαιστίνιος βιοχημικός Σάνταντ Αμπντ Αλ-Χακ.

Παρά τους 200.000 εμβολιασμούς, κατά μέσο όρο, στο Ισραήλ την ημέρα, τα χιλιάδες νέα κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως στη χώρα- παγκόσμια πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς, προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά για την απόδοση του εμβολίου της Pfizer και, ταυτόχρονα, τον προκλητικά απάνθρωπο αποκλεισμό των Παλαιστινίων από την πρωτοφανή διεθνώς εμβολιαστική εκστρατεία (έχει εμβολιαστεί πάνω από το 40% των Ισραηλινών, όταν σε όλη ΕΕ μόλις το πενιχρό 2%).

Ο δείκτης θετικότητας στο Ισραήλ αγγίζει το 10%, την ώρα που 1.200 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας.

Μεγάλο κύμα μόλυνσης στο Ισραήλ εξαιτίας των μεταλλάξεων

Τι τρέχει ακριβώς; «Υπάρχει μεγάλο κύμα μόλυνσης και μετάδοσης, παρά το lockdown, πρωτίστως γιατί η βρετανική, η βραζιλιάνικη και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη της COVΙD-19, που διαδίδονται πιο εύκολα, εισήχθησαν στο Ισραήλ» μας αναλύει από τη Δυτική Όχθη ο φαρμακοποιός και βιοχημικός Σάνταντ Αμπντ Αλ-Χακ, που εργάζεται στην αλυσίδα παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων για την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Κατά συνέπεια, έχει μολυνθεί ευρύτατα ο πληθυσμός».

Σοβαρά αίτια της επιδημιολογικής διάδοσης της νόσου αποτελεί, προσθέτει, η εποχήο χειμώνας πάντα ευνοεί τη μετάδοση όλων των ιών και επομένως και του κορονοϊού και των μεταλλάξεών του») και η επικίνδυνη συμπεριφορά των υπερορθόδοξων Εβραίων (γύρω στο 13% του πληθυσμού) που αρνούνται (για θρησκευτικούς λόγους) όχι απλώς να εμβολιαστούν, αλλά και να φορέσουν μάσκα.

«Έντονη διάδοση της νόσου στα άτομα κάτω των 40 ετών»

Τη Δευτέρα, ο μεγαλύτερος οργανισμός για τη Δημόσια Ασφάλεια στο Ισραήλ δημοσιοποίησε τα δεδομένα για 600.000 εμβολιασμένους και με τις δυο δόσεις του σκευάσματος της Pfizer.

«Μεταξύ των εμβολιασμένων με τη διπλή δόση, η εξάπλωση της νόσου έχει μειωθεί 94%. Η μείωση των σοβαρών περιστατικών (επιπλοκών της νόσου) προσεγγίζει το 92%. Στους άνω των 60 ετών, μεσήλικες, που εμβολιάστηκαν με τις δυο δόσεις, έχει πέσει η θνησιμότητα κατά 70%. Το 75% των νέων μολύνσεων, είναι άτομα κάτω των 39 ετών. Τα στοιχεία αποτυπώνουν μια τάση έντονης διάδοσης στα άτομα κάτω των 40 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί» διευκρινίζει ο Σάνταντ Αμπντ Αλ-Χακ.

Bάσει του συμβολαίου που σύναψε με την Pfizer, το Ισραήλ παραλαμβάνει 400.000-700.000 δόσεις κάθε βδομάδα. «Η Pfizer είναι υποχρεωμένη για μια τόσο μεγάλη τροφοδοσία. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη εμβολιαστική εκστρατεία. Το Ισραήλ, από την άλλη, υποχρεούται, βάσει του ίδιου συμβολαίου, να παρέχει στην Pfizer δεδομένα από την αξιολόγηση των εμβολιασμών. Καθημερινά εμβολιάζονται στο Ισραήλ 200.000 άτομα».

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, όταν σε απόσταση αναπνοής, τα εμβόλια είναι δυσεύρετα και οι Παλαιστίνιοι επί της ουσίας, αποκλεισμένοι, από τον μαζικότατο και πολύ καλά οργανωμένο εμβολιασμό της γείτονός της.

«Η μεταδοτικότητα στους παλαιστινιακούς πληθυσμούς είναι πολύ υψηλή, στο 20-22%. Αυτό επηρεάζει και το Ισραήλ, καθώς διαδρούν και ανταλλάσσονται μεταξύ τους οι δυο κοινότητες» τονίζει ο Παλαιστίνιος βιοχημικός.

«Στην Ελλάδα κλείσατε τα σύνορα και τα αεροδρόμιά σας κάποια στιγμή. Αυτό μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ δεν έχει γίνει. Ζούμε οι δυο κοινότητες μαζί σε μια κοινή φούσκα. Το πρώτο κύμα πανδημίας μάς ήρθε από το Ισραήλ και ξεκίνησε νωρίς. Η δεύτερη εστία μόλυνσης για την Παλαιστίνη είναι τα ανοιχτά σύνορα με τις υπόλοιπες χώρες, όπως η Ιορδανία».

«Προτιμούν να πετάξουν εμβόλια παρά να τα δώσουν στους Παλαιστίνιους»

Βασική όμως πηγή μόλυνσης παραμένει το Ισραήλ, υπογραμμίζει ο Σάνταντ Αμπντ Αλ-Χακ. «Στις περιοχές με τα παλαιστινιακά χωριά που δεν είναι στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής δεν υπάρχουν καν υγειονομικές δομές και μέτρα, γιατί ελέγχονται από το Ισραήλ, που αδιαφορεί. Με άλλα, λόγια, το ότι εμβολιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ, δεν έχει την ελάχιστη επίδραση για την Παλαιστίνη».

Το «πιο ανήθικο» από πλευράς Ισραήλ, διευκρινίζει ο Παλαιστίνιος φαρμακοποιός, είναι «τα 100.000 εμβόλια της Moderna που, κατά δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Υγείας, δεν εντάσσονται στην εμβολιαστική εκστρατεία τους, γιατί προτιμούν τα εμβόλια της Pfizer. Προτιμούν, δηλαδή, να τα πετάξουν (τα παρέλαβαν πριν 1,5 μήνα και λήγουν σε 6 μήνες) παρά να δοθούν υπέρ των Παλαιστινίων» αποκαλύπτει ο κ. Σάνταντ Αμπντ Αλ-Χακ.

Οι Ισραηλινοί εμβολιάζουν αποκλειστικά τους Παλαιστίνιους που είναι κάτοικοι της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τους εργαζόμενους στο Ισραήλ που προέρχονται από την Δυτική Όχθη και τους υγειονομικούς των έξι παλαιστινιακών νοσοκομείων. Η κυβέρνηση του Ισραήλ μετά τη διεθνή κατακραυγή και τις πιέσεις έδωσε με το… ζόρι 5.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer στους Παλαιστινίους:

«Με άλλα λόγια, μόνο 2.500 μπορούν να εμβολιαστούν πλήρως (δηλαδή με τη διπλή δόση), την ώρα που στη Δυτική Όχθη μόνο το υγειονομικό προσωπικό είναι 25.300, μεταξύ των 2,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και των 2,8 εκατομμυρίων στη Γάζα. Είναι απάτη και αποπροσανατολισμός ότι με αυτές τις 5.000 δόσεις το Ισραήλ βοηθά τους Παλαιστίνιους» επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

«Μοναδική διέξοδος για Παλαιστίνιους το Sputnik V»

Μοναδική διέξοδος που έχει διαφανεί στη μάχη με την πανδημία για τους Παλαιστινίους, προσθέτει, είναι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε εμβόλια της AstraZeneca -μειώνει εξάλλου κατά το ήμισυ την παραγωγή της- από τη Moderna και την Pfizer. Πήραμε μόλις 10.000 δόσεις από το εμβόλιο Sputnik V. Μόλις πριν από μια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, μάς ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβουμε άλλες δόσεις μέσα στο μήνα. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο».

Ακόμη όμως κι η παραλαβή του ρωσικού εμβολίου, «που είναι ένα καλό εμβόλιο», σύμφωνα με τον Αλ-Χακ, ελέγχεται από το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η ισραηλινή κυβέρνηση καθυστέρησε χωρίς λόγο 10 μέρες ώσπου να επιτρέψει την είσοδο των 10.000 δόσεων του Sputnik V στα παλαιστινιακά εδάφη. «Επομένως, αυτή τη στιγμή μοναδικό όπλο κατά του ιού που μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς για τους Παλαιστίνιους είναι το καθημερινό lockdown από αργά το απόγευμα και το ολικό-ολοήμερο κάθε Παρασκευή και Σάββατο».

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη Γάζα, καταλήγει ο Σάνταντ Αμπντ Αλ-Χακ: «Ακόμη κι αν φτάσουν οι νέες (100.000 λέγεται) δόσεις του Sputnik V στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα δεν θα φτάσει τίποτα ποτέ!» επισημαίνει.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1556)
Tags:
εμβολιασμός, εμβόλιο, εμβόλια, Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας, AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Sputnik V, ολικό lockdown, lockdown, COVID-19, Ισραήλ, Παλαιστίνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK